X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Gătitul în aer liber poate avea riscuri pentru sănătate

18 mai. 2023,, 19:30   Societate
2760 0

Gătitul în aer liber la temperaturi calde de primăvară și vară oferă situația ideală pentru multiplicarea agenților patogeni și provoacă riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În aer liber, bucătarii trebuie să ia o atitudine deosebită la pregătirea și depozitarea alimentelor pentru a fi preparate, în special, la grătar:

  • Înainte de a încinge grătarul, asigurați-vă că toate instrumentele de gătit și suprafețele, pe care se vor pune alimentele au fost igienizate cu săpun și cu apă fierbinte, apoi uscate bine.
  • Asigurați-vă cu un set de ustensile pentru produse crude și cu un alt set pentru alimente gătite.
  • Verificați termenul de valanbilitate al alimentelor.
  • Transportarea alimentelor în pungi răcite și păstrarea la rece, pînă cînd este timpul să mănînci, va încetini înmulțirea agenților patogeni.
  • Nu așezați și nu pregătiți carnea crudă lîngă cea gătită sau parțial gătită sau îngă alte alimente gata de consumat.
  • Înainte de a servi bucatele preparate la grătar, asigurați-vă că acestea sunt pregătite suficient – dacă produsul este carbonizat pe dinafară nu-i sigur că va fi suficient de pregătit pe interior.
  • Păstrați carnea (semifabricatele din carne) crudă și gătită separat pe grătar.
  • Nu folosiți aceeași veselă pentru a transporta alimente crude și alimente gătite.

ANSA recomandă consumul produselor alimentare cu responsabilitate și cu respectarea cerințelor de igienă și de siguranță la etapa gătirii lor.

1
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?