X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Găsirea păcii și prosperității prin permacultură

12 aug. 2023,, 08:00   Societate
2500 0

În primele cîteva săptămîni după participarea la cursuri sau prelegeri privind permacultura, puteți obține ceva important.

Am văzut acest lucru în ochii altor participanți, care au simțit ceea ce am simțit și eu. Sentimentul de disperare și neputință cu privire la starea lumii a început să se topească pe măsură ce centurile noastre de scule notorii se umpleau.

Permi, așa cum sînt numiți cu afecțiune, sînt "elevii din clasa întîi", cei care sînt orientați spre o soluționare pozitivă a celor mai grave probleme ale lumii. S-a dovedit că răspunsurile pot fi mult mai simple decît ne-am fi putut imagina.
Permacultura a apărut ca o filozofie a proiectării agricole bazată pe imitația naturii. Inițial, acest cuvînt a fost format din cuvintele "permanent" și "agricultură", dar de-a lungul anilor a dobîndit un sens și o aplicare mai largă și este acum considerat una dintre formele culturii permanente. Permanente pentru că corespunde legilor veșnice ale naturii.

Pădurile, energia curată, recoltarea apei de ploaie și o viață mai simplă s-ar putea să nu semene cu revoluția pe care v-o imaginați, dar schimbarea interacțiunilor noastre cu pămîntul, cu alte creaturi și între noi ar putea schimba modul în care ne petrecem momentele prețioase pe această incredibilă planetă.

Chiar dacă nu aveți un teren mare, puteți începe de la puțin - să plantați plante comestibile și perene în curte sau pe balcon pentru a simți gustul mîncării ecologice de casă. Chiar și o singură plantă într-un ghiveci este deja un început semnificativ.
Creînd un teren care va produce din ce în ce mai multe produse alimentare în fiecare an, reducînd astfel cheltuielile pentru produse alimentare și vizitele la magazinul alimentar, veți deveni parte a unei transformări atît de necesare.


Ce poți face acasă?

Răspunsul la această întrebare este mult mai lung decît permite volumul unui articol, dar vă va ajuta să vă îndreptați în direcția corectă.

Explorați-vă spațiul

Permacultura începe cu observarea și interacțiunea cu propriul spațiu. Scopul tău este să-ți coordonezi acțiunile cu natura, iar pentru aceasta trebuie mai întîi să o observi. Cum și în ce direcție se mișcă soarele în diferite perioade ale anului? Unde sunt "punctele fierbinți" și "colțurile reci"? Unde se acumulează apa după topirea zăpezii sau ploaie? Ce crește deja? Poți identifica ce plante, insecte și alte creaturi locuiesc în spațiul tău?

Acum este momentul să începeți prin identificarea plantelor principale, pentru a nu rupe fructele comestibile valoroase. Faceți cîteva fotografii pentru a putea privi înapoi și a evalua cît de departe ați ajuns. Cînd eu am început să creiez grădina, ecosistemul era format din mucuri de țigară, excremente de cîine și furnici. Acum mă bucur să văd cît de departe a ajuns mica mea curte.

Începeți cu solul

Dacă solul nu este fertil, înlocuiți-l sau adăugați compost pentru a-i furniza nutrienți și capacitatea de a reține apa. Totul începe cu pămîntul și soarele.

Dar de unde știm cum arată un pămînt "bun"?

Săpați în pămînt și priviți. Dacă este întunecat și există multe insecte mici și ciuperci, acesta este un semn bun. Dacă pămîntul este ca nisipul sau nămolul, în care există puține, atunci este necesar de creat un mediu favorabil pentru microbii benefici și viermii mici numiți nematozi. Acest lucru se poate face prin adăugarea de substanțe organice, cum ar fi compostul, turnările de viermi și mulciul.

Faceți murdărie

Dacă nu aveți un sistem de compostare, este timpul să-l faceți. Indiferent de condițiile în care locuiți, veți găsi un composter potrivit pentru dvs. Dacă locuiți într-un apartament, puteți cumpăra un mic biohumus, în care, pentru accelerarea procesului, sînt folosiți viermii mici. Deși puteți composta doar 1-2 litri de deșeuri alimentare pe săptămînă, veți vedea cum acești mici ajutoare vă transformă deșeurile într-un aditiv valoros pentru sol. Dacă aveți o grădină mare, atunci există multe opțiuni: de la un comutator care stă pe sol pentru a asigura curățenia, pînă la un sistem cu trei containere pentru un volum mare.

Îmbogățiți-vă ecosistemul

Alegeți câteva plante perene comestibile preferate. Aceste plante revin în fiecare an. Pentru a trăi în armonie cu ecosistemul dvs., este important să știți ce crește deja în el. Plantele perene comestibile și plantele indigene din zonă sînt ideale.

Puteți învăța multe de la natură, de aceea, încă de la bun început, acceptați că nu veți ști niciodată totul, iar acest lucru este normal. Acceptați, de asemenea, că veți face greșeli. Pur și simplu reieșiți din sentimentul de respect pentru pămînt și de grijă pentru ființele vii cu care îl împărțiți și veți fi cu siguranță pe calea cea bună.

Începeți prin a planta plante cu un nivel ridicat de îngrijire în locurile cele mai apropiate de locul în care mergeți des și treceți la plante cu un nivel scăzut de îngrijire, cum ar fi usturoiul.

Plantați mai mult decît credeți că veți avea nevoie, iar plantele suplimentare împărțiți-le cu vecinii și prietenii.

Planificați cu un sezon înainte

Doriți să prelungiți sezonul de creștere? Cumpărați o seră mică pentru zilele mai reci și mai întunecate de primăvară și toamnă. Instalați-o într-un astfel de loc, încît la începutul primăverii, cînd soarele în climatul nordic este mai aproape de orizont, în ea să ajungă mai multă lumină solară. Cu toate acestea, aveți grijă: chiar și serele neîncălzite se pot încălzi foarte mult. Urmăriți-o cu atenție și asigurați-vă că are acces la aer.

O seră vă poate oferi un sentiment de control mai mare asupra situației, ceea ce ajută și la ameliorarea stresului.

Străduiți-vă să "însumați funcțiile"

În permacultură, noi vorbim despre" însumarea funcțiilor", adică încercăm să lucrăm cît mai puțin posibil, astfel încît sistemele noastre să îndeplinească nu una, ci mai multe sarcini. Așa funcționează natura și anume acest lucru face ca permacultura să fie atît de utilă.

Pentru aceasta, trebuie să țineți cont de ciclurile ecosistemului dvs. Plantați copaci în acel loc în care frunzele căzute vor servi drept mulci ușor pentru anul următor, de altfel va trebui să le greblați și să le mutați în alt loc. Scopul permaculturii este de a minimiza cheltuielile, inclusiv cheltuielile pentru forța de muncă, și de a obține rezultate utile care alimentează sistemul. Poate veți dori să alegeți un copac care continuă să crească, astfel încît să-l puteți curăți și să folosiți lemnul pentru compost.

De asemenea, puteți planta diverse flori care vor înflori pe tot parcursul sezonului. Aceasta înseamnă că veți avea o mulțime de polenizatori și păsări, distracție nesfîrșită, flori pe care le puteți oferi prietenilor și mîncare, de exemplu, nasturții comestibili. Florile atrag și oamenii și pot stimula comunicarea cu vecinii, ceea ce creează oportunități de socializare.

Activitate în aer liber și durabilitate

Oamenii vor și trebuie să petreacă mai mult timp la aer liber. Dar ce poate sprijini mai bine oamenii din comunitatea noastră. În orașul meu natal, eu și prietenii mei am folosit principiile permaculturii pentru a crea "păduri" alimentare comestibile pe spații mici urbane. Aceste grădini publice necesită o întreținere minimă și oferă locuitorilor posibilitatea de a obține gratuit produse proaspete.

Fiecare dintre noi are oportunitatea inspiratoare de a transforma orașul natal în ceva mai bun și mai durabil. Acum este mai clar ca niciodată că este nevoie de schimbare.

Prin urmare, dacă intuiția vă spune că trebuie să creșteți alimente, aveți încredere în ea. Acestea sînt instinctele voastre de supraviețuire. Cel mai uimitor lucru este că vă puteți bucura de o viață atît de simplă.

Autor: Kelly Westgate

1
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?