X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Directorul SIS: Republica Moldova se confruntă cu o serie de riscuri și amenințări majore

13 ian. 2023,, 14:45   Societate
3230 2

Republica Moldova se confruntă cu o serie de riscuri și amenințări majore, iar în prezent cele mai stringente sînt securitatea energetică, securitatea cibernetică și dezinformarea, a declarat directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, într-un interviu pentru Platforma Inițiative de Securitate și Apărare.

După declanșarea războiului în Ucraina, s-au schimbat și prioritățile Serviciului de Securitate, a declarat directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, iar după contraofensiva armatei ucrainene, principalele pericole sînt cele neconvenționale, cum ar fi cel energetic sau informațional, conform sursei citate, transmite Tvr Moldova.

„După 24 februarie, accentele și prioritățile s-au schimbat. În primul rînd s-a pus accent pe activitatea subversivă, la acel moment, imediat după 24 februarie și prima lună aproximativ s-a pus accent pe pericolele convenționale. Exista un risc foarte mare ca armata FR să ajungă pînă la frontiera noastră, poate chiar și să preia controlul asupra unor regiuni ale R. Moldova. Și atunci activitatea SIS era orientată în primul rînd la protecția frontierei, la protecția țării. Ulterior, cînd s-a văzut că frontul a rămas pe linia Herson sau pe partea de est, atunci activitatea s-a reorientat spre pericole neconvenționale, securitatea energetică fiind un domeniu despre care s-a vorbit, inclusiv Serviciul a vorbit foarte mult, despre anumite pericole, despre anumite vulnerabilități pe care le avem. Or atunci cînd ai un singur furnizor de gaz de care depinde și energia electrică, e o vulnerabilitate foarte mare, mai ales cînd producerea energiei electrice se află în gestiunea unei entități aflate în afara zonei de control constituțional al Guvernului de la Chișinău. De asemenea, există aspectul de securitate economică și financiară, or noi monitorizăm foarte atent ce se întîmplă pe domeniul financiar-bancar pentru a nu admite alte atacuri, materializarea unor riscuri care ar putea duce la căderea sistemului financiar bancar”, a spus Musteața.

Directorul SIS a mai atenționat că dezinformarea este un pericol care se materializează de mult timp în R. Moldova, unde există foarte mulți actori publici care o propagă sau propagă anumite viziuni în beneficiul altui stat.

Directorul SIS, Alexandru Musteața, a mai spus că pentru asigurarea securității cibernetice a statului sînt necesare și investiții în echipamente, pentru că toată infrastructura guvernamentală trebuie să facă un salt calitativ la acest capitol, să fie asigurată cu calculatoare protejate, verificate foarte bine, criptate, sigure din punct de vedere tehnic.

1
0
0
0
17

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?