X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Despre înțelepciunea judecătorilor Curții Constituționale

31 mai. 2018,, 17:01   Societate
4290 0

La 29 mai, Curtea Constituțională urma să examineze cererea Partidului Liberal privind statutul limbii ruse în Republica Moldova.

Însă acest lucru nu s-a întîmplat – ședința a fost amînată brusc peste aproape o săptămînă, 4 iunie. Ce s-a întîmplat cu stimabilii judecători, renumiți prin viteza deciziilor lor în ceea ce privește înlăturarea președintelui din funcție?

Oricît de evident ar părea, problema limbii nu este aceeași cu cea a șefului oficial al statului. Nu poți pur și simplu să iei și să privezi limba rusă de statutul de limbă de comunicare interetnică. Și pentru asta există cîteva motive întemeiate.

În primul rînd, limba rusă a obținut un astfel de statut nu la moftul funcționarilor sovietici, dar datorită rolului său istoric – anume ea, încă din vremurile de demult și pînă în prezent, îi ajută pe reprezentanții diferitor naționalități care locuiesc pe teritoriul Moldovei să se înțeleagă reciproc. Nu degeaba ea, potrivit acelorași autori ai cererii, "concurează cu limba de stat".

În al doilea rînd, de statutul limbii ruse depinde în mare măsură integritatea teritorială a Republicii Moldova. Căci de la conflictul din jurul limbii ruse a început războiul de pe Nistru. Anume statutul acesteia îl urmărește cu atenție și Găgăuzia. În sfîrșit, actualul proces al reglementării transnistrene depinde în mod semnificativ de poziția limbii ruse în Moldova.


Într-un cuvînt, rezolvarea problemei statutului limbii ruse în Moldova este asemenea dezmembrării unei bombe. O mișcare greșită – și vor sări în aer ambele maluri ale Nistrului. Acum puneți-vă în locul judecătorilor Curții Constituționale. Pe de o parte – o aventură politică periculoasă, pe de altă parte – liberalii, eurooptimiștii, sindicaliștii și altă mulțime zgomotoasă care solicită examinarea cererii.

Cum deci să treacă respectabilii judecători printre Scila și Caribda și să nu piară? În niciun fel – nici să nu se bage acolo. Iar conducătorii destinelor aleg amînarea, tergiversînd examinarea problemei limbii pînă la 4 iunie. Ceea ce, fără îndoială, denotă din nou înțelepciunea lor...

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?