X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

De ce lumea va fi mereu fragilă. Opinie

21 aug. 2022,, 17:00   Societate
2806 0

Cunoscutul regizor, scenarist, producător, personalitate publică și politică, președinte al academiei de film Nika, Andrei Konchalovsky, într-un interviu acordat Rossiyskaya Gazeta, a recunoscut că a fost dezamăgit de valorile europene și a explicat de ce s-a întîmplat acest lucru, transmite Noi.md.

„Ați avut faima și chiar ați fost „occidentalist”. Ce v-a dezamăgit atît de mult?”, a fost întrebat Konchalovsky.

"Oswald Spengler a spus cîndva: declinul Europei a început cînd drepturile omului au fost puse mai presus de îndatoriri. Acesta a fost începutul abolirii culturii. Cultura este o datorie. O persoană cultivată nu este liberă. Cel mai liber este un sălbatic. Dacă îi dai o pușcă de asalt Kalașnikov și îi spui că statul îi datorează totul, el va fi incontrolabil, Prin urmare, este mai bine să ai un sălbatic cu abecedar, decît un sălbatic cu un Kalașnikov”, a spus Andrei Konchalovsky.

El a subliniat că toate supozițiile lui Spengler devin din ce în ce mai clare.

"Încă predomină credința că progresul tehnologic duce omenirea spre răsărit. Aceasta este o amăgire colosală: astăzi poți vedea un canibal care, stînd în pirostrii, își sună vecinul pe telefonul mobil: haide, am gătit un european foarte gustos. Iată un astfel de exemplu grafic, dar foarte clar. Cunoștințele științifice sînt cumulative, le extindem tot timpul - să zicem, pentru a face o femeie dintr-un bărbat cu ajutorul trucurilor hormonale. Dar etica nu este cumulativă și în orice moment orice civilizație se poate prăbuși. Indiferent cît de sus s-ar ridica o persoană, ea poate fi transformată într-un animal în trei ore „De aceea, lumea va fi mereu fragilă. Așa că să nu ne complăcem în iluzii: noi nu sîntem Occidentul. Sîntem moștenitorii Elenismul răsăritean cu o atitudine dionisiacă față de legi, spre deosebire de elenismul occidental cu dorința sa apolliniană de ordine și drept. Nu degeaba știința juridică, apărută acum două mii și jumătate de ani în urmă, a fost numită drept roman. Pentru noi, dionisiacii, legile nu sînt foarte importante, încă trăim după concepte”, a spus Andrey Konchalovsky.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?