X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cum pot fi atrase investițiile europene în localitățile din Republica Moldova

15 apr. 08:00   Societate
2937 0

Lipsa de specialiști care să scrie și să realizeze proiecte și să atragă investiții din partea Uniunii Europene rămîne a fi o problemă în satele din Republica Moldova.

În România, exista aproape 700 de administratori publici, la nivelul consiliilor județene, orașelor și comunelor, care implementează proiecte. Acest model ar fi o soluție și pentru țara noastră, însă inițiativa trebuie să pornească de la primari, spun experții de peste Prut.

Primarul comunei Zîmbreni, raionul Ialoveni, Daniel Țonu, spune că localitatea nu a beneficiat de proiecte europene din simplul motiv că administrația locală nu dispune de capacități de realizare a acestora.

„Este puțin spus că îmi este greu mie, eu cunosc că le este greu la toți primari din Republica Moldova în această privință. Cu toții așteptăm proiectele europene însă ele nu vin gata, poftim, ele trebuie axate. Pentru a axa așa proiecte necesită niște cunoștințe speciale la care eu aș spune că nu prea le cunosc. Noi avem proiecte de înfrățire, dar de proiecte europene comuna noastră nu are”, susține primarul comunei Zîmbreni, Daniel Țonu.

În schimb, în Primăria orașului Ialoveni sînt funcționari publici și specialiști responsabili de atragerea investițiilor externe și de elaborarea proiectelor cu finanțare europeană. Primarul orașului consideră că angajarea unor astfel de persoane în sate s-ar produce mai rapid în cazul unei salarizări mai mari.


„Administratorul public oferă suportul profesionist în cadrul administrației publice locale pentru că primari pot să fie de regulă oameni politici ce provin din diferite aspecte sociale precum ingineri, avocați, medici, dar conceptul de city management îi poate genera prin acest city manager”, a explicat președintele Asociației Administratorilor Publici din România, Marin Florea.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în 2022, valoarea fondurilor externe primite de Republica Moldova din partea Uniunii Europene a fost de 5,5 miliarde de lei. Mai mult de jumătate au fost debursate sub formă de granturi.

1
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?