Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum este sărbătorit Crăciunul și Sfîntul Vasile în diferite sate din Moldova

13 ian. 19:45   Societate
4439 0

În Moldova, Crăciunul și sărbătoarea Sfîntului Vasile (Anul Nou pe stil vechi) sînt sărbătorite prin păstrarea cu grijă a obiceiurilor strămoșești, urmînd tradiții vechi de secole, protejînd și promovînd patrimoniul nostru spiritual și material.

Cu ocazia acestor sărbători sunt organizate ceremonii spectaculoase.

Vă propunem să urmăriți cum este sărbătorit Crăciunul în satul Zaicani și ajunul Sfîntului Vasile cel Mare în satul Pașcani.

În satul Zăicani a evoluat ansamblul "Moștenitorii". Conducătorul său este Ecaterina Cemîrtan.

Conform tradiției, în ajunul Sfîntului Vasile, cetele de copii merg pe la casele oamenilor cu uratul. Pentru această sărbătoare se pregătesc mîncăruri tradiționale din carne de porc, sarmale, biscuiți de casă, învîrtită cu nuci, gem sau brînză. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a întîmpina urătorii cu dulciuri, bomboane, mere și, nu în ultimul rînd, cu bani. Se crede că, dacă stăpînul casei primește urătorii, anul următor va fi bun.


În dimineața zilei de 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul, semănînd gazdele cu boabe de grîu, porumb, ovăz și binecuvîntează familiile. Semințele care cad în curte sau în casă simbolizează credința în prosperitate și o recoltă bogată.

Mai multe informații despre folclorul Crăciunului și Anului Nou în Moldova, colinde și alte sărbători moldovenești, obiceiuri puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea Cultură.



4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?