Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum afectează certurile părinţilor creierul copiilor

27 mar. 2023,, 22:30   Societate
2863 0

Frecvent copiii sînt martori la disputele părinţilor lor, iar mulţi dintre adulţi nici nu ştiu ce efecte devastatoare poate avea acest fapt asupra psihicului celor mici.

Pe de-o parte, ei deoarece privesc la modul ideal relaţia dintre cei doi cînd aceştia nu se înţeleg, întregul lor univers pare că se prăbuşeşte. Pe de altă parte, majoritatea copiilor se învinovăţesc pentru certurile părinţilor şi poartă în suflet această presupusă vină fără să o mărturisească cuiva. Dr. Ecaterina Moga, Psiholog și Coach susține că micuții ar putea deveni inhibați, retrași şi plîngăcioși sau violenți și agresivi dacă unii vor mai continua să se certe cu partenerul de viaţă, scrie Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Copiii nu sînt aliații dumneavoastră, nu-i implicaţi în situațiile de criză! Situațiile tensionate între parteneri trebuiesc clarificate în absența lor. Cearta între soți apare de cele mai multe ori din lipsa competențelor de gestionare a emoțiilor și dificultăților în comunicare pe care soții le pun pe seama neconcordanței în caracter sau lipsa înțelegerilor partenerului”, menționează ea.

Stresul la care sînt supuși zilnic generează, la un moment dat, întrebări de genul: „Ce se va întîmpla cu mine?”, „Oare părinții mă mai iubesc?”, „Oare eu sînt vinovat de faptul că se ceartă?” În cele mai multe situaţii, pentru a face față stresului, copilul își va găsi refugiul în mîncare (risc de obezitate) sau se va interioriza și va refuza să comunice cu cei din jur (încep să se contureze problemele emoționale.

„Este important ca părinții să înțeleagă că situațiile tensionate între parteneri trebuiesc clarificate în absența copiilor. Aceeasta ar trebui să fie o regulă de comun acord respectată de ambii. Cel puțin unul din parteneri ar trebui să pună punct certurilor, sau să le preîntîmpine atunci cînd copiii sînt în preajmă. Nu putem soluţiona problemele atunci cînd între parteneri există tensiune, acest lucru ar trebui conștientizat de parteneri”, susține Ecaterina Moga.


Ce se schimbă în comportamentul copilului după un conflict între părinţi ? Dar în momentul acestuia ?

„La moment copiii se sperie, pot intra într-un atac de panică, plîng. Ei se simt amenințați din cauza lipsei de siguranță. Copiii care asistă la scenele de neînțelegeri își asumă vina pentru certurile dintre părinți și cresc cu sentimental culpabilității ceea ce îi inhibă și le formează o imagine distorsionată influențîndu-le respectul de sine scăzut. Cînd tensiunea este simţită de copii, ei cresc cu un dificit de atenție sporit, imagine de sine distorsionată, apare frica și incapacitatea de a lua decizii din cauza lipsei de siguranță”, a mai spus psihologul.

Prevenirea acestor situații depinde de maturitatea partenerilor și capacitatea lor de a ajunge la comun acord de a respecta anumite principiii și valori ale familiei.

„Ambii parteneri trebuie să conștientizeze faptul că disputele și confruntările prin intimidarea soțului sau a soției va lucra la scăderea autorității personale în fața copilului. Soții care se respectă nu vor denegra persoana celuilat pentru a se plasa într-o lumină mai bună. Copiii noștri nu sînt aliații unuia dintre părți ei sînt acei care cresc și se dezvoltă ca personalități și imagine pe care le-o construim ca și părinţi. Ulterior, acest lucru îi va influența în perspectivă atît în alegerea partenerilor cît și perceperea propriei valori ”.

Mediul familial influențează creșterea și dezvoltarea copilului și dacă acesta nu se schimbă, chiar dacă cel mic trece printr-un proces terapeutic, lucrurile vor reveni la forma inițială.

„Există acest risc ca în viitor copilul care va deveni adult să preia tipare de comportament ale părinților sau să aibă o atitudine nesănătoasă față de persoanele care în copilărie i-au provocat dureri fizice sau emoționale. sînt însă situații cînd astfel de copii ajung la maturitate și fac tot posibilul să devină persoane diametral opuse părinților săi. Adulții trebuie să învețe să comunice şi să abordeze constructiv situațiile tensionate”, adaugă ea.

„Dezvoltați relații frumoase cu partenerul, acest lucru va contribui la crearea unui climat pozitiv și prielnic în căminul dumneavoastră. Discutați cu partenerul despre modul și timpul în care vă soluționați problema. Creaţi-vă un limbaj codificat ca să preîntîmpinați situațiile de cearta. Luați-vă o pauză de o oră atunci cînd observați că nu ajungeți la un numitor comun. Reflectați la rece asupra situației. Puneți-vă în locul partenerului și abordați problema din mai multe puncte de vedere. Discutați împreună cu copiii dacă v-ați permis să vă aruncați replici tăioase și explicaţi-le că vă pare rău de situația creată. Ei trebuie să cunoască faptul ca părinții sînt cei ce țin la ei, iar uneori maturii privesc lucrurile diferit. Cereți-vă iertare de la copii”, menționează psihologul.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?