Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Colaci și bucate tradiționale - cum se pregătesc de sărbători gospodinele de la sate

5 ian. 08:15   Societate
2566 0

În satele din Moldova, sînt în toi pregătirile pentru Crăciunul pe stil vechi. Gospodinele coc colaci şi tradiționalii Crăciunei, pe care îi vor oferi colindătorilor, în semn de mulţumire.

Cuptoarele sînt încinse şi la Ciulucani, raionul Teleneşti, unde obiceiurile sînt păstrate cu sfinţenie. Anastasia Popa s-a trezit de dimineaţă şi s-a apucat de frămîntat aluatul pentru crăciunei.

„Orice aluat trebuie frămîntat de multe ori că se primeşte coptura foarte bună. Eu aşa am învăţat de la mama mea şi acum aşa fac lucrurile”, spune gospodina, care precizează că simbolul Nașterii Domnului, crăciunelul, este un colac special, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

Pe lîngă crăciunei, gospodina mai coace şi hulubași. „Jăraticul pe vatră trebuie să stea cel puţin o oră ca să fie înfierbintată vatra bineș iar fierul trebuie să fie alb. Dacă nu e alb nu se rumeneşte pîinea”.

Primul crăciunel se pune la icoană și se păstrează pînă în primăvară.


Pregătirile pentru Crăciunul pe stil vechi vor continua cu pregătirea bucatelor tradiționale. În ajun de sărbătoare, colindătorii vor merge din casă în casă, pentru a vesti Naşterea Domnului. Iar pe şapte ianuarie, vor sărbători Crăciunul pe stil vechi.

Pentru mai multe informații despre cultura și tradițiile din Republica Moldova poate fi accesat site-ul moldovenii.md.

8
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?