X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce bunuri i-au fost sechestrate fugarului Ilan Șor

14 apr. 2023,, 09:15   Societate
8867 0

Deciziile luate de Curtea de Apel sînt definitive și executorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

O spune procurorul-șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, potrivit căruia hotărîrea în privința lui Ilan Șor poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție, dar doar pe motive de procedură.

Totodată, procurorul a precizat că la moment, este pus sechestru pe bunuri de un miliard de lei ale lui Șor și că PA se documentează despre alte bunuri deținute de acesta atît în țară, cît și peste hotare. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 13 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„5,3 miliarde de lei este suma prejudiciului care a fost constatat în cadrul cauzei penale, bani care au fost sustrași. Vorbind despre echivalentul sechestrat, noi am reușit să sechestrăm pe teritoriul Republicii Moldova, în dosarul „Frauda Bancară”, bunuri de peste un miliard de lei și acum sîntem în căutarea altor bunuri pe care le-ar putea avea domnul Șor atît în țară, cît și peste hotare”, a subliniat Octavian Iachimovschi.

„Ministerul Justiției a solicitat extrădarea acestuia din Israel. Deja rămîne statul Israel să decidă dacă îl extrădează pe domnul Șor sau nu. Procedura de extrădare, dacă nu greșesc, durează deja de mai mult de 3 ani”, a adăugat acesta.


Și președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, spune că hotărîrea Curții de Apel trebuie pusă imediat în executare: „Chiar dacă se depune recurs, ea poate fi executată”.

„Chiar dacă acum avem un blocaj oarecare la Curtea Supremă de Justiție, asta nu este un motiv ca suspenzi executarea domnului Șor. El poate ispăși pedeapsa în Israel. Cele 5 miliarde sînt de fapt banii furați din bancă, o parte din frauda bancară.

Sentința în Republica Moldova este. Se ia această sentință, se traduce în limba țării în care se află, se duce în acea țară și se spune executați-o. Judecătorii din acea țară nu mai rediscută acuzarea, ci doar dacă hotărîrea este arbitrară sau nu, dacă sînt fantasmagorii sau dacă există dublă condamnare, dacă fapta condamnată în țara de origine este condamnată și în țara în care se solicită executarea”, a punctat Gribincea.

Reamintim că Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău. Totodată, bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului, mai exact 5 miliarde și 291 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Ilan Șor a fost condamnat, în 2017, în dosarul „furtul miliardului” la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Dosarul se afla pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar ședințele de judecată au fost amînate în repetate rînduri.

În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, de unde organizează proteste contra guvernării. Anul trecut, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite ca și imigranți sau non-imigranți.

18
0
1
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?