Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

CC: Procurorii pot obține date despre conversațiile telefonice ale cetățenilor, dar cu respectarea anumitor reguli

19 dec. 2023,, 21:06   Societate
2466 1

În urma examinării cererii pe această temă, președinta CC, Domnica Manole, a explicat că articolul 126 din Codul de procedură penală (CPP) este recunoscut ca fiind constituțional.

Cu toate acestea, el "poate fi aplicat doar în cazul respectării depline a regulilor și garanțiilor prevăzute în secțiunea privind măsurile speciale de investigație", relatează Noi.md.

Reprezentantul Parlamentului în CC a subliniat că "pentru a proteja dreptul la confidențialitatea corespondenței, legea prevede că permisiunea de a obține informații privind convorbirile telefonice trebuie să fie emisă de către judecătorul de urmărire penală, care verifică valabilitatea acestei cereri".

"În plus, articolul 126 din CPP permite obținerea de informații despre istoricul convorbirilor telefonice, dar nu și a înregistrărilor convorbirilor propriu-zise, pentru accesul la care cererea trebuie să respecte cerințele din secțiunea privind măsurile speciale de percheziție", a precizat avocatul.

Această problemă a fost examinată de CC la solicitarea judecătorului din Ungheni, Ion Ghizdari, care a considerat că această normă din CPP "încalcă secretul corespondenței și dreptul fiecărei persoane de a-și cunoaște drepturile și obligațiile, deoarece nu prevede criterii concrete în baza cărora judecătorul poate satisface sau refuza cererea procurorului".


"Din acest motiv, aproape toate cererile procurorilor sînt aprobate automat. În practica mea, a existat un caz în care am respins o cerere din cauza lipsei unei suspiciuni rezonabile de comitere a unei infracțiuni, dar acest argument nu a fost luat în considerare, iar ulterior decizia mea a fost anulată", a declarat autorul adresării către CC.

4
0
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?