X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Avertizare: Arderea frunzelor pune în pericol mediul

9 oct. 2023,, 07:45   Societate
2522 0

Arderea frunzelor este o amenințare pentru mediul înconjurător și sănătatea umană, din motiv că în acest proces se emană o cantitate mare de monoxid de carbon, atenționează Agenția de Mediu.

În plus, vegetația uscată creează pericole de incendii, iar pe parcursul săptămînii trecute, pompierii au intervenit în aproximativ 230 de asemenea cazuri. Experții recomandă strîngerea și îngroparea frunzelor, precum și compostarea acestora, pentru ca ulterior să fie folosite în calitate de îngrășămînt natural, transmite Noi.md cu referire la Radiomoldova.md.

Arderea frunzelor, a resturilor vegetale și deșeurilor menajere cauzează prejudicii ireparabile mediului ambiant și sănătății umane. Concentrația de substanțe nocive emise în acest proces este foarte mare, potrivit Agenției de Mediu. Sursa precizează că o tonă de resturi de plante arse elimină aproximativ 30 de kilograme de monoxid de carbon, care intră ușor în reacție cu hemoglobina din sînge, blocînd astfel livrarea de oxigen către țesuturi.

În urma arderii, în atmosferă se degajează diferite substanțe toxice, care pot cauza, probleme ale căilor respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, ecologistul Vladimir Garaba. Expertul le recomandă oamenilor să renunțe la această practică dăunătoare și subliniază că o soluție ar fi ca frunzele să fie strînse și compostate. Ulterior, rumegușul ar putea fi utilizat în calitate de îngrășămînt, deoarece conține multe minerale.

„În urma acestui proces au de suferit, întîi de toate, persoanele cu boli ale aparatului respirator, cardiace, neurologice. În perioada de toamnă se acutizează aceste boli și în mare parte din cauza că localitățile rurale mai ales, în oraș mai puțin, dimineața și seara sînt împînzite de acest fum. Al doilea impact negativ este distrugerea stratului de sol superficial, care se mineralizează și scade gradul de fertilitate al solului. Trebuie adunate frunzele și depozitate într-o groapă sau chiar într-o grămadă la un colț de grădină, acoperită cu un strat de pămînt, dacă este posibil de turnat niște apă peste ea ca să nu se împrăștie și, anul viitor, vom avea o cantitate mare de fertilizanți. Îndemnăm populația să renunțe la aprinderea frunzelor, fiindcă este rău și pentru natură, și pentru sănătatea omului.”


În același timp, frunzele uscate și arse în cîmp liber creează pericole de incendii, provocînd deteriorarea habitatului păsărilor și animalelor, distrugerea solului și a microorganismelor, care sporesc fertilitatea solului. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe parcursul săptămînii trecute, salvatorii au intervenit în aproximativ 230 de cazuri de lichidare a incendiilor de vegetație, fiind afectate peste 1.400 de hectare de teren.

Agenția de Mediu atenționează că arderea frunzelor uscate este o încălcare a legislației ecologice. Pentru astfel de acțiuni, persoanele fizice vor fi sancționate cu amendă de la 10 mii pînă la 15 mii de lei, iar cele juridice riscă amendă de pînă la 40 de mii de lei.

1
0
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?