X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Agricultorii, îngrijorați după ploile abumndente din ultima eprioada

24 apr. 2023,, 12:01   Societate
3709 0

Temperaturile scăzute din ultimele două săptămîni, dar şi ploile abundente nu le-au priit legumicultorilor.

Zarzavaturile cresc cu o întîrziere de cel puţin două săptămîni faţă de anii trecuţi, iar condiţiile meteo au fost mai degrabă favorabile răspîndirii bolilor şi dăunătorilor. Acest lucru ar putea duce la o recoltă mai mica şi la scumpirea legumelor, transmite Tvr Moldova.

De ani buni, Nicolae Nicoară din Puhăceni, raionul Anenii Noi, se ocupă cu legumicultură. De pe cei 20 de ari de pămînt, el cultivă anual vinete, roşii, ardei şi varză. Bărbatul spune că din cauza temperaturilor scăzute şi a lipsei soarelui plantele nu au prea crescut, iar altele au dezvoltat diferite boli.

NICOLAE NICOARĂ, legumicultor: „Bolile deja s-au pornit, au fitoftaroză, plantele nu se dezvoltă de fel, e rece şi soare nu e nimic. Ele sînt ca nişte copii mici. Nu este soare planta stă pe loc, împietrită, se dezvoltă foarte slab. Deja trebuia să fie în floare”.

Situaţia este mai gravă în cîmpurile deschise, unde solul nu a fost afînat la timp.


NICOLAE NICOARĂ, legumicultor: „Pămîntul e presat. Aţi văut cît e de moale în seră, aici deja e tare. Cel puţin trei rîhlenii îi trebuie la o plantă. Cum ai udat, trebuie rîhlenie, cum ai udat trebuie rîhlenie. Îi faci rîhlenie ca să poată planta să răsufle.”

Şi Pavel Terentiv din Coşniţa, raionul Dubăsari, spune că dacă ploile vor continua, riscă să aibă o recoltă modestă.

PAVEL TERENTIV, legumicultor: „Pe data de 16 aprilie această cultură de castraveţi a avut două luni, 60 de zile şi deja trebuia să strîngem primii castraveţi. Acum roada trebuia să fie mult mai mare, castraveţii cu mult mai înalţi şi mai dezvoltaţi. Din cauza umedităţii, producţia vas cade foarte tare, respective şi preţul se ridică. Preţul creşte din cauza anotimpului nefavorabil.”

Din cauza precipitațiilor, nici albinele nu polenizează, de aceea fermierul a fost nevoit să importe bondari din Olanda.

PAVEL TERENTIV, legumicultor: „Săptămîna trecută au venit bondarii din Oland. S-au apucat de treabă, fac polenizare. Este foarte bine, pentru că albina vă daţi seama ape acest anotimp nu iese afară, nu lucrează şi ne bazăm doar pe bondari.”

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele zile vom avea parte de vreme mai bună, cu temperaturi ce vor depăși chiar și 18 grade.

0
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?