Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

A început febra pregătirilor pentru noul an școlar

10 aug. 2023,, 08:00   Societate
2228 0

Luna august este și luna pregătirilor pentru școală. Astfel că de la o zi la alta, vezi tot mai mulți părinți pe la rafturile cu rechizite. Acestea sînt ceva mai scumpe decît în anii precedenți. Cît ajunge să coste un coș cu rechizitele de bază?

A rămas mai puțin de o lună pînă la începerea noului an școlar, iar una din principalele preocupări ale părinților ține de procurarea rechizitelor. Cei mai entuziasmați de acest proces sînt cei mici, notează Noi.md cu referire la tv8.

Deși prețurile sînt cam mari, mama fetiței spune că îi va face pe plac fetiței.

„Sincer, n-am calculat, vedem la urmă, dar cred că, indiferent de care-i bugetul, oricum minimul necesar trebuie să îl luăm. Dar cum vi se par prețurile față de anii trecuți, mai mari, mai mici? Da, decît anii precedenți este un pic mai scump, dar ținînd cont de prețurile din țară, este normal și de așteptat să fie un pic mai scump”.

Am încercat și noi să vedem de ce buget au nevoie părinții pentru a pregăti un copil de 1 septembrie.


„Pentru acest coș cu rechizitele de bază, trebuie să dăm 903 lei. Cel mai scump produs este rucsacul, al cărui preț ajunge la 430 de lei. De asemenea, în coș am inclus 10 caiete, un penar, o agendă, dar și rechizite mai mici, precum pixurile sau creioanele”.

PREȚUL RECHIZITELOR

Ghiozdan - 429 lei
Acuarelă - 33 lei
Penar - 69 lei
Pensule - 39 lei
Set îvelitori - 27 lei
Markere - 36 lei
10 caiete - 117 lei
Lipici - 22 lei
Agendă - 43 lei
Riglă - 14 lei
Set 5 pixuri - 23 lei
Radieră - 17 lei
Set creioane simple -34 lei

TOTAL: 903 LEI

De exemplu, un penar costă 69 de lei, pentru 10 caiete trebuie să dăm 117 lei, iar o agendă ajunge la 43 de lei. 27 de lei plătim pentru învelitori, iar pentru un set de pixuri- încă 23 de lei. Anul acesta părinții vor fi nevoiți să-și mărească bugetele alocate pregătirii copiilor de școală.

„Ne-a mai rămas puțin timp și sperăm să reușim să luăm tot de ce avem nevoie. Ce buget aveți pentru rechizite în acest an? În dependență de cît va fi necesar să luăm, nu am stabilit un buget. Dar la cît credeți că ajungeți, 1000 de lei? Ceea ce ține de rechizite, într-o 1000 cred că ne încadrăm”.

„- La rucsac nu sînt sigură că o să ne oprim, dar în general, caiete pixuri, tot ce e necesar pentru un copil de clasa 1.
- Ce buget preconizați?
- Destul de mărișor, aș zice eu, pentru că costă toate”.

„Sezonul acesta abia au început vînzările, clienți sînt mai puțini, dar ne așteptăm la mai mulți clienți în a doua jumătate de august. Acum, la început de sezon, cele mai întrebate sînt învelitorile, acuarelele, caietele și, probabil, gențile. Un preț mediu pentru un singur caiet e undeva de 5- 10 lei”.

Dacă raportăm la salariul minim pe economie, de aproximativ patru mii de lei, coșul de rechizite reprezintă aproximativ un sfert din mărimea acestuia.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?