Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Somnolenţa la volan - un factor important, care duce la multe accidente în Moldova

22 iun. 2021,, 20:10 (reactualizat 23 iun. 2021,, 07:14)   Sănătate
2796 0

Somnolenţa şi oboseala la volan reprezintă un risc major de accidente rutiere. Datele oficiale arată că numai pe parcursul anului 2020, pe fundalul oboselii la volan, în ţara noastră s-au produs 17 accidente rutiere, în urma cărora patru persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 30 au fost traumatizate.

Subiectul a fost dezbătut în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie "Diomid Gherman" şi la care au participat medici, reprezentaţi ai transportatorilor auto şi ai poliţiei, relatează Mesager.

Specialiştii spun că populaţia ar dormi în prezent cu cîteva ore mai puţin decît generaţiile precedente, iar acest lucru ar duce la o oboseală cronică a organismului. Din acest considerent, fiecare om este supus riscului de a adormi la volan, iar un somn liniştit de 7-8 ore ar micşora din acest risc. Totodată, medicii îndeamnă conducătorii auto care consumă preparate de liniştire să se abţină de la şofat.

„Ne străduim să ne săturăm de somn. Doi, asta sînt oamenii care consumă alcool sau alte substanţe. sînt diferite probleme ale sănătăţii, bunăoară o durere din care cauză omul nu poate dormi ori o tulburare de somn cum ar fi, în primul rînd, apneea în somn. Riscul de a adormi la volan este de 5-6 ori mai mare”, afirmă Adrian Lupuşor, medic neurolog.

„În 24 de ore, conducătorul auto are dreptul să conducă nouă ore. Trebuie sa fie divizate la 4,5 ore între ele, trebuie să fie 45 de minute de pauză. După aceste nouă ore, 12 ore trebuie să se odihnească. Respectiv, daca e la distanţă lunga, urcă al doilea şofer”, specifică Alexandru Mîţu, reprezentant ANTA.


Unii şoferi recunosc că au avut situaţii în care au mers la volan avînd stări de somnolenţă.

„Am păţit-o o dată, mai că m-am lovit. De atunci am zis că nu merge, dacă îţi este somn, trebuie să opreşti pe dreapta şi să dormi.”

„S-a întîmplat să-mi fie somn la volan şi să merg aşa ca să ajung la timp la destinaţie, dar cel mai bine este să nu riscam şi să ne odihnim, e spre binele tuturor.”

„Mă culc la vreme. De regula şapte ore dorm. Şoferii ar trebui sa conştientizeze că odihna ajută să nu ajungem la accidente. Rămîn familii distruse, copii pe drumuri.”

Chiar dacă în Republica Moldova numărul accidentelor rutiere este în scădere în ultimul an, statisticile rămîn alarmante. Potrivit oamenilor legii, dacă în 2019 din cauza oboselii la volan s-au produs 27 de accidente, cu opt persoane decedate şi 34 traumatizate, în 2020 alţi patru oameni şi-au pierdut viaţa, iar 30 au fost traumatizaţi.

„Vîrsta conducătorilor auto expuşi la accidentele rutiere din cauza stării de oboseală este cuprinsă între 31 şi 64 de ani. E vorba de responsabilitate. Dacă noi o să ajungem la fiecare participant la trafic, fie să-l someze, fie că sună la apelul unic de urgenţă 112, facem ca să diminuăm din tragedii”, susţine Grigore Guzun, şef adjunct INSP.

Datele oficiale arată că aproape patru la sută din totalul accidentelor rutiere din ţara noastră se produc din cauza stării de somnolenţă sau a adormirii şoferilor la volan. Cele mai multe accidente au loc în intervalul de timp 00:00 – 06:00.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?