X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tiraspolul va ajuta la deschiderea unor noi coridoare de transport pentru exporturile ucrainene

20 feb. 13:15   Politică
13970 0

Tiraspolul este gata să coopereze cu Chișinăul pentru a deschide noi coridoare de transport pentru exporturile ucrainene.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, despre acest lucru s-a discutat în cadrul întrevederii între ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului ucrainean de Externe, Paun Rohovei, și liderul regiunii transnistrene a Republicii Moldova, Vadim Krasnoselski. A fost subliniat faptul că, în calitate de intermediar în procesul de reglementare transnistreană, partea ucraineană continuă să acorde asistență Chișinăului și Tiraspolului în găsirea căilor de înțelegere reciprocă, în primul rînd în ceea ce ține de obiectivul final al procesului de negocieri - reintegrarea Republicii Moldova.

În acest context, la 19 februarie, ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului ucrainean de Externe, Paun Rohovei, s-a întâlnit cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian, și cu liderul regiunii transnistrene a Moldovei, Vadim Krasnoselski. În cadrul întrevederii, interlocutorii au discutat despre starea actuală a reglementării transnistrene și au făcut un schimb de opinii cu privire la modalitățile de soluționare a aspectelor problematice de natură economică și socio-umanitară în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.

S-a remarcat faptul că Ucraina se pronunță exclusiv în favoarea unei soluționări pașnice a problemei transnistrene, cu păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Moldovei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. În același timp, Kievul va răspunde în mod hotărît la orice provocări menite atît să antreneze regiunea transnistreană în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cît și să destabilizeze situația din Moldova. A fost subliniat faptul că perspectiva integrării europene a Republicii Moldova deschide noi oportunități pentru ambele maluri ale Nistrului, dezvoltare și prosperitate pentru locuitorii întregii Moldove.

În același timp, partea ucraineană își reiterează poziția cu privire la nefuncționalitatea formatului "5+2" din cauza prezenței Rusiei în cadrul acestuia. În plus, Ucraina continuă să pledeze pentru retragerea rapidă a trupelor rusești din regiunea transnistreană, pentru eliminarea munițiilor din depozitele de la Colbasna și pentru transformarea misiunii de pe Nistru din militară în civilă.


La rîndul său, în cadrul întrevederii, liderul regiunii transnistrene a confirmat disponibilitatea Tiraspolului de a continua să implementeze, în cooperare cu Chișinăul, acordurile încheiate, în vederea asigurării unor noi coridoare de transport pentru exporturile ucrainene.

De asemenea, partea ucraineană și-a exprimat disponibilitatea de a lua în considerare restabilirea serviciilor consulare pentru cetățenii ucraineni de pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Principala condiție este asigurarea unui nivel corespunzător de securitate pentru activitatea personalului ucrainean al consulatului, precum și garanții privind circulația neîngrădită a acestuia către locurile în care sînt organizate activități consulare.

7
2
2
4
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?