Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tănase: Șor ar trebui să rămînă fără mandat de deputat

18 apr. 2023,, 14:00   Politică
3139 0

În urmă deciziei prin care Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de pușcărie, acesta trebuie să rămînă fără mandat de deputat. O spune fostul președinte al Curții Constitionale, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii InProfunzime.

Tănase face referire la o hotărîre a Curții Constituționale prin care se spune că atunci cînd deputatul a primit o condamnare definitivă, mandatul acestuia încetează. Pentru a fi luată o astfel de decizie, nu este nevoie nici de votul în Parlament, spune fostul președinte CC, transmite protv.

Alexandru TĂNASE, FOST PREȘEDINTE AL CURȚII CONSTITUȚIONALE: “Eu cred că primul efect pe care îl produce această lege constă în încetarea de drept a mandatului de deputat a lui Șor. Există o hatarare Curții Constituționale din 2016 care spune clar că în cazul în care un deputat este condamnat definitiv, mandatul de deputat încetează de drept fără niciun fel de condiții de formă. Ceea ce ține de această decizie, depinde ce va face Curtea Supremă de Justiție.” Totodată, Alexandru Tănase spune că extradarea lui Ilan Șor nu are legătură cu decizia de condamnare.

Alexandru TĂNASE: "Procedura de extrădare se formulează chiar și la etapă urmăririi penale, ea poate fi solicitată și în perioada judecătorii. Depinde care va fi atitudinea statului Israel, pentru că este o țară care nu-și extradeaza cetățenii. Pentru a recunoaște o decizie moldovenească într-un stat cu un sistem judiciar funcțional cum este cel din Marea Britanie, Germania, Israel, Statele Unite, este necesar că aceste decizii să fie foarte bine și clar argumentate, în cazul în care sînt decizii de conjunctură, sigur că instanțele din statele respective cenzurează și verifică deciziile respective."

Lilian CARP, DEPUTAT PAS: "Se face un demers către Comisia Electorală Centrală, care ia act despre condamnarea deputatului, apoi comisia parlamentară juridică, printr-o hotărîte, ridică mandatul deputatului și se declara vacant acest mandat și următorul de pe lista Partidului Șor trebuie să între în Parlament."


Alexandru TĂNASE: "Nu este necesar Parlamentul să ia act de așa ceva, CEC trimite actele la Curtea Constituțională și Curtea validează mandatul următorului deputat." Alexandru Tănase a vorbit și despre faptul că există posibilitatea că prejudiciul de 5,2 miliarde de lei să nu fie recuperat.

Alexandru TĂNASE: "În cazul în care există anumite bunuri care pot fi executate, ele se execută în ordinea stabilită de lege și banii se recuperează de cei care au fost prejudiciați. Avem o sumedenie de cazuri cînd persoană își ispășește pedeapsa fără că să fie recuperat prejudiciul."

Acum patru zile, Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul Fraudă Bancară, fiind găsit vinovat de escrocherie și spălare de bani. Șor, care a fugit de justiție în Israel, spune că decizia este ilegală, iar avocații săi o vor contesta la Curtea Supremă de Justiție. Ilan Șor a fost condamnat, în 2017, în dosarul furtul miliardului la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani. Dosarul s-a aflat pe rol timp de 5 ani la Curtea de Apel, iar ședințele de judecată au fost amînate de nenumărate ori. Șor a fugit din țară în 2019, după ce democrații au cedat puterea.

3
0
1
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?