X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Serebrian spune cînd ar fi posibilă soluționarea conflictului transnistrean

23 ian. 16:40   Politică
2672 0

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, consideră că Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să definească clar obiectivele procesului de negocieri.

El a declarat acest lucru în cadrul emisiunii „Săptămîna nouă cu Anatolie Golea” , transmite Știri.md.

Serebrian a remarcat că, de peste 30 de ani de proces de negocieri, Chişinăul şi Tiraspolul n-au semnat niciodată un document fundamental care să stabilească drept obiectiv al negocierilor reintegrarea Republicii Moldova.

„Problema principală a procesului nostru de negocieri din 1992 este că Chişinăul crede că desfăşoară un proces de negocieri pentru reintegrarea ţării, iar la Tiraspol se crede că acelaşi proces de negocieri duce la independenţa Transnistriei. Este ciudat cînd se negociază şi documentele semnate sînt interpretate diferit de către părţi. Am făcut propuneri să vorbim despre scopul procesului nostru de negocieri, întrucît încă nu avem o declaraţie comună cu privire la ceea ce urmărim în acest proces de negocieri. Scopul trebuie convenit. Haideţi să convenim că tindem către reintegrarea Republicii Moldova, atunci sensul negocierilor va fi clar”, a menţionat Serebrian.


Potrivit acestuia, un astfel de format ca „1+1” nu există oficial, acesta parcă decurge din formatul „5+2”, iar la întîlnirile precum cea din 16 ianuarie participanţii la proces sînt prezenţi ca observatori, iar OSCE are rolul de moderator.

„La întîlnirile în format „1+1” sînt prezenţi reprezentanţi ai tuturor părţilor la formatul „5+2”. De fapt, aceasta este ca o întîlnire camuflată a formatului „5+2”. Toate părţile participă, inclusiv Ucraina (care a anunţat încetarea participării în acest format - „I.”). Aceştia sînt reprezentanţi ai ambasadelor şi consilieri politici. Formatul „5+2” nu funcţionează şi nu poate funcţiona în aceste condiţii. Este greu de spus acum ce se va întîmpla după încheierea războiului din Ucraina. Poate că va exista o reformatare completă a acestui format. Poate va fi o formulă complet diferită, nouă. Există diverse propuneri care încă sînt versiuni „de lucru””, a spus el.

1
2
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?