Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Republica Moldova și Ucraina pot deveni membre ale UE pînă la sfîrșitul anului - declarație

3 mai. 2023,, 09:15   Politică
3924 2

Republica Moldova și Ucraina au o șansă „istorică” să devină membre ale Uniunii Europene, posibil pînă la sfîrșitul anului 2030, consideră președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

Totuși, potrivit acestuia, există riscul ca „crima organizată și partidele finanțate ilegal” să afecteze parcursul european al țării noastre.

Iar directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea, consideră că viteza și calitatea reformelor din țară, situația geopolitică de pe continentul european și reglementarea transnistreană sînt factori esențiali în ecuația aderării la UE, notează tv8.

„Sper că da și în același timp, am convingerea că acest obiectiv (aderarea la UE) poate fi atins în 10 ani, dar sînt mai mulți factori pe care trebuie să-i luăm în considerare. În primul rînd, contează foarte mult viteza de implementare a reformelor din țară, calitatea reformelor, ca aceste reforme să producă rezultatele așteptate de către cetățenii noștri și de către partenerii europeni.

Un al doilea lucru la fel de important este situația geopolitică de pe continentul european, situația de securitate din regiunea noastră, pentru că, așa cum am văzut și anul trecut, atunci cînd Moldova a primit statutul de țară candidată, contează mult și contextul regional, modul în care se va încheia războiul din Ucraina. Dacă Ucraina va învinge, cel mai probabil, UE și SUA vor transmite și mai multe forme de asistență către Ucraina, către Republica Moldova, pentru ca aceste țări să se modernizeze și deveni, într-un viitor cît mai apropiat, membre ale UE.


Și un al treilea factor cred că ține de reglementarea transnistreană. Soluționarea acestui conflict și reintegrarea țării, la fel, va conta foarte mult în ecuația aderării la UE”, a explicat Mogîldea.

Reamintim că pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

Potrivit CE, actuala conducere a Republicii Moldova a făcut progrese importante în agenda sa de reformă. În același timp, s-a confruntat din ce în ce mai mult cu amenințări directe la adresa stabilității sale, venite atît din partea grupurilor interne cu interese create, cît și din partea Rusiei.

În acest context, la ședința Consiliului Europei din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere întreg sprijinul relevant țării, inclusiv să își consolideze reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.

Pe 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniile managementului crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și contracararea, manipularea și interferența informațiilor străine.

4
1
0
0
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?