X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Recean, despre fragmentele de dronă: "Noi nu putem să rezolvăm toate problemele cu un singur radar"

20 feb. 09:45   Politică
2928 1

Fragmentele de drone căzute recent în proximitatea localității Etulia din raionul Vulcănești nu au fost detectate de radarul, sistemul de apărare antiaeriană, achiziționat anul trecut de către Republica Moldova din Franța. Prim-ministrul Dorin Recean explică situația prin lipsa de investiții, or, ca acest sistem să acopere toată suprafața țării noastre, are nevoie de, cel puțin, trei astfel de radare.

În data de 11 februarie, în apropierea localității Etulia din raionul Vulcănești, au fost găsite fragmente din drone de tip "Shahed", partea de luptă a acestora conținea circa 50 de kg de substanță explozivă. Recent, în seara zilei de 17 februarie, în aceeași zonă, din nou au fost descoperite bucățile unei drone. Fragmentele au fost găsite pe un cîmp la aproximativ 2 km de granița moldo-ucraineană și la circa 5 km de sat, notează Noi.md.

În septembrie, anul trecut, prim-ministrul Dorin Recean, în discuțiile avute la Chișinău cu ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sébastien Lecornu, vorbea despre consolidarea dialogului moldo-francez în domeniul apărării și securității regionale. În acest sens, Moldova a achiziționat în anul 2023 din Franța un sistem de apărare antiaeriană. Atunci, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spunea că radarul este de ultimă generaţie şi că va ajuta autorităţilor să monitorizeze spaţiul aerian al țării noastre.

Cu toate acestea, fragmentele de drone căzute în preajma satului Etulia nu au fost detectate de acest radar. Prim-ministrul Dorin Recean a explicat de ce s-a întîmplat acest lucru.

"Haideți să fim realiști, noi nu putem să rezolvăm toate problemele cu un singur radar. Eu am mai spus: noi, ca să avem un sistem de detectare și de apărare antiaerian, avem nevoie de miliarde și miliarde.


Noi nu o să putem să ne permitem. Este un început de investiții în capacitatea noastră de apărare. Avem acest radar. Noi, ca să facem o acoperire totală, mai avem nevoie și de alte radare ca să avem acoperirea la toată suprafața Republicii Moldova, dar și pe diferite altitudini. Și pentru asta vor fi necesare, cel puțin, trei astfel de radare în total. Ele au capacitate diferită.

Prima etapă este ca noi să detectăm la timp și să putem pune la adăpost populația, dar și bunurile atunci cînd știm că ne-ar paște un anumit pericol. A doua etapă este să investim în capacitatea de apărare antiaeriană ca să putem să doborîm fie avioane, fie rachete, drone de diferite dimensiuni", a spus Recean în cadrul emisiunii În Profunzime de la protv.

Prim-ministrul a precizat că astfel de investiții sînt peste capacitățile Republicii Moldova, de aceea țara noastră are nevoie de parteneriate strategice.

2
5
0
1
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?