Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Problema oferirii de către Ucraina a serviciilor consulare în regiunea transnistreană. Ce spune Chișinăul

22 feb. 10:10   Politică
2079 0

Chișinăul și Kievul nu au discutat deocamdată „în mod substanțial” problema oferirii de către Ucraina a serviciilor consulare în regiunea transnistreană.

Precizarea a fost făcută pentru NM de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), după ce autoritățile din țara vecină au anunțat că Ucraina și-ar putea restabili consulatul itinerant din regiunea transnistreană. Totodată, MAE a declarat că „chestiunea este cunoscută de partea moldovenească”.

În același timp, Ministerul de Externe a subliniat că nu se pune problema deschiderii unui consulat ucrainean permanent pe malul stîng al Nistrului, care nu se află sub controlul autorităților constituționale.

„Nu poate fi vorba decît despre prestarea așa-numitelor servicii „consulare itinerante” de către consulii de la ambasada Ucrainei de la Chișinău. Aceasta înseamnă că un consul poate veni în regiune pentru a oferi asistență la fața locului, cum ar fi procesarea documentelor pentru cetățenii ucraineni. Menționăm că, în principiu, acest tip de servicii itinerante sînt cunoscute și utilizate pe scară destul de largă în practica consulară din lume. În ceea ce privește furnizarea de servicii consulare pe malul stîng al rîului Nistru, orice activitate de acest gen ar trebui să țină cont de specificul regiunii. Problema va fi ridicată în cadrul dialogului cu partea ucraineană”, a precizat MAE.

Amintim că, pe 19 februarie, Ministerul ucrainean de Externe a emis un comunicat de presă în care a declarat că este gata să examineze subiectul restabilirii serviciilor consulare itinerante pentru cetățenii ucraineni de pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Comunicatul a fost publicat după vizita în Moldova a ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean Păun Rogovei, în cadrul căreia a avut întrevederi cu vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian și liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski.


Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev a subliniat că va redeschide consulatul ucrainean de pe malul stîng al Nistrului numai dacă vor fi îndeplinite două condiții: personalului consular i se asigură securitatea pe teritoriul regiunii transnistrene și i se garantează libera circulație.

Precizăm că, pe lîngă ambasada de la Chișinău, Ucraina avea două consulate în Republica Moldova: unul la Bălți și unul la Tiraspol. Practica consulatului itinerant al Ucrainei a fost pusă în aplicare la Tiraspol pînă în februarie 2022, cînd Rusia a invadat Ucraina.

0
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?