X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Prim-ministrul Dorin Recean a efectuat o vizită de lucru în raionul Drochia

16 mar. 2023,, 21:30   Politică
3135 0

Prim-ministrul Dorin Recean a efectuat o vizită de lucru în raionul Drochia. Acesta a mers în satul Chetrosu, unde activează unul dintre cei mai mari producători de carne de iepure din Republica Moldova.

Totodată, a ajuns în satul de baștină - Mîndîc, la Gimnaziul din localitate, unde și-a făcut studiile, dar și la o fermă de familie din Pelinia, specializată în producerea brînzeturilor, transmite tv8.md.

Afacerea cu iepuri a fost lansată în anul 2009, iar pînă în prezent, compania „a reușit să dezvolte un ciclu complet de producție - de la creșterea materiei prime drept hrană pentru iepuri, pînă la livrarea produselor către rețelele comerciale din țară.

Administratorii companiei susțin că în dezvoltarea afacerii au fost ghidați de principiul ocrotirii mediului înconjurător și protejarea resurselor regenerabile ale naturii, folosind pentru cultivarea cerealelor și a lucernei îngrășăminte organice rezultate din creșterea animalelor.

Compania din satul Chetrosu are în gestiune o hală de producere, frigider pentru păstrarea cărnii și terenul pentru cultivarea materiei prime, avînd angajați circa 20 de locuitori din regiune. De asemenea, tinerii administratori au lansat o carte de rețete pentru a promova consumul de carne de iepure”, se arată într-un comunicat al Guvernului.


„Dezvoltînd afacerea acasă, tinerii contribuie la creșterea economică în comunitate, dar și la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Vă îndemn ca, prin propriul exemplu, să încurajați oamenii să se implice în dezvoltarea economică a țării, pentru ca împreună să putem produce schimbarea societății”, a spus Dorin Recean.

La Mîndîc, premierul a discutat cu elevii din clasa a 9-a despre aspirațiile lor, accentuînd rolul pe care îl au disciplina, educația și lectura în formarea unor personalități care vor investi cunoștințele, viziunile și efortul în dezvoltarea Republicii Moldova.

„În ziua de astăzi, aveți acces la orice informație, la cele mai noi tehnologii și vă îndemn să fiți disciplinați în a învăța, pentru că anume disciplina în educație este cheia succesului în viață. Viitorul societății este aici - în banca școlară. Îmi doresc să devenim o societate optimistă, iar optimismul vine din cunoaștere, educație și cultură socială”, a menționat Recean.

„Am făcut o selecție și pentru cei foarte mici, dar și pentru tinerii din clasele mai mari, pentru ca fiecare să găsească cartea potrivită. Îmi doresc să susținem bibliotecile din țară”, a adăugat premierul.

Recean a mers și în Pelinia, unde familia Țurcanu dezvoltă o afacere de producere a brînzeturilor și cașcavalurilor.

„ Soții Aliona și Alexandru au deschis ferma în anul 2014, în baza veniturilor acumulate timp de 17 ani de muncă în străinătate. Cașcavalurile și brînzeturile din Pelinia ajung pe raftul magazinelor din zona de nord a țării și la Chișinău.

Soții Țurcanu planifică să-și extindă afacerea, să-și diversifice producția și să ofere noi locuri de muncă pentru oamenii din localitate. De asemenea, antreprenorii doresc să-și transforme ferma într-o atracție turistică, iar calitatea cașcavalurilor să servească drept carte de vizită, pentru a atrage în zonă cumpărători și turiști”, scrie serviciul de presă al Guvernului.

„Mă bucur să întîlnesc oameni ca voi, cu spirit de antreprenoriat, care construiesc Europa acasă. Va trebui, în cît mai scurt timp, să găsim soluții pentru a oferi predictibilitate finanțării afacerilor, astfel încît să puteți accesa resurse și să vă dezvoltați afacerea”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Anterior, premierul a efectuat o vizită de lucru în raionul Briceni.

3
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?