Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Precizări cu privire la scrisoarea din 14 mai 2024 apărută în spațiul public

16 mai. 17:36   Politică
3201 0

Procuratura Anticorupție vine cu precizări suplimentare cu privire la scrisoarea din 14 mai 2024 apărută în spațiul public, notează Noi.md.

În cadrul cauzei penale ,,Frauda Bancară” aflată în gestiunea Procuraturii Anticorupție, se află trei telefoane mobile de model iPhone, ce au fost ridicate de la Veaceslav Platon de reprezentanții autorităților de drept din Ucraina și respectiv predate organului de urmărire penală la 03 noiembrie 2016. Ulterior, telefoanele mobile respective au fost cercetate și recunoscute în calitate de corpuri delicte la cauza penală.

La 15 mai 2023, la Procuratura Anticorupție a parvenit demersul Centrului Național Anticorupție (CNA), prin care s-a solicitat acordul pentru cercetarea informației stocate din telefoanele ale lui Veaceslav Platon care ar conține informații pertinente pentru o altă cauză aflată în exercitarea CNA. Urmare a examinării efectuate de către un ofițer CNA, s-a constatat că informația căutată nu se regăsește în conținutul celor trei telefoane, în acest sens fiind desfășurată o ședință în comun cu Procuratura Anticorupție și CNA pentru a elucida circumstanțele care au justificat înaintarea demersului menționat.

La 16 februarie 2024, Procuratura Anticorupție a solicitat de la CNA informații cu referire la investigația internă și despre rezultatele acestor investigații. În aceste condiții, cu suportul angajaților CNA, a fost stabilit cert că informația care reflectă comunicații în format de mesaje citate în scrisoarea din 14 mai 2024, se păstra la CNA cel tîrziu din decembrie 2018. În consecință, la 04 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat ridicarea informației de la CNA și audierea ofițerului CNA la care se păstra informația în calculator. Pînă la acea dată, informația extrasă în decembrie 2018 de angajați CNA s-a aflat în calculatorul unui ofițer de urmărire penală al CNA, iar informația dată nu se afla în dosarele în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

„Ca rezultat al cercetării prealabile a informației ridicate la 04 aprilie 2024 de către Procuratura Anticorupție, s-a stabilit faptul că, mai multe persoane care au activat în sistemul judecătoresc, al procuraturii și al avocaturii ar fi putut acorda asistență lui Veaceslav Platon și persoanelor din anturajul său pentru diverse activități inclusiv de care este acuzat Veaceslav Platon. Despre aceste circumstanțe a fost notificată conducerea Procuraturii Anticorupție la 10 aprilie 2024 și după o contrapunere cu informație din surse deschise, la 30 aprilie 2024, a fost înregistrat un proces penal”, anunță Procuratura Anticorupție.


Amintim că o scrisoare semnată de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată către candidații nepromovați de către Comisia Pre-Vetting cu data de 14 mai 2024 a fost publicată de către telegraph.md, în urma căreia a urmat demisia membrului Comisiilor de Vetting, Tatiana Răducanu.

11
2
1
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?