Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Popescu, la Bruxelles: Ne bazăm pe sprijinul instituțiilor europene

12 oct. 2023,, 09:00   Politică
2041 0

„Republica Moldova se bazează pe sprijinul instituțiilor europene și al statelor membre pentru a iniția negocierile cu Uniunea Europeană pînă la sfîrșitul acestui ani”. Mesajul a fost transmis de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care a efectuat o vizită de la lucru la Bruxelles.

„Suntem pe ultima sută de metri în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, iar în acest an am reușit să avem progrese substanțiale la mai multe capitole. Comunicăm regulat cu partenerii noștri din Uniunea Europeană pentru a-i ține la curent cu dezvoltările și evoluțiile noastre”, a menționat Popescu, notează Noi.md cu referire la tv8.

În acest context, ministrul Nicu Popescu s-a întîlnit la Bruxelles cu Olivér Várhelyi, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Gert Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a Uniunii Europene și Simon Mordue, Consilier Șef pentru Politică Externă din cadrul cabinetului Președintelui Consiliului European.

Potrivit unui comunicat emis de MAEIE, oficialii au discutat ultimele evoluții în procesul de implementare a celor nouă recomandări emise de Comisia Europeană și progresele realizate de țara noastră în ultimul an.

Un subiect aparte l-a constituit procesul de autoevaluare pentru a asigura compatibilitatea legislației naționale cu cea europeană (self-screening). Totodată, oficialii UE au fost informați despre elaborarea și punerea în consultări publice a Planului Național pentru Aderare la Uniunea Europeană.


„Am subliniat angajamentul și hotărîrea noastră față de agenda de reforme și implementarea continuă a recomandărilor Comisiei Europene. Ne concentrăm pe eforturile de a avansa în procesul de aderare și ne bazăm pe sprijinul instituțiilor europene și al statelor membre pentru a iniția negocierile cu Uniunea Europeană pînă la sfîrșitul acestui an”, a spus ministrul Nicu Popescu.

În urma invadării pe scară largă de către Moscova a Ucrainei, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022.

În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu această țară să înceapă pînă la sfîrșitul anului 2023, dacă Moldova va îndeplini cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 28 august, în cadrul unui forum organizat în staţiunea slovenă Bled că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să admită noi state membre pînă în 2030.

0
0
0
2
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?