Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Partidul "ȘOR", o nouă ședință la Curtea Constituțională

14 iun. 2023,, 16:56   Politică
6049 0

UPDATE- 16.52 Președintele CC, Nicolae Roșca, a anunțat că ședința de astăzi va fi continuată în data de 19 iunie, ora 10.00, cînd vor fi audiate replicile părților.

UPDATE - 16.11 A fost reluată ședința CC. Ia cuvîntul avocatul partidului "ȘOR", Denis Calaiba. "Nu au fost prezentate probe care să dovedească, care este necesitatea într-un stat democratic, cum este Republica Moldova, de a declara partidul "ȘOR" ca fiind neconstituțional", a spus avocatul.

UPDATE - 15.59 La CC, a fost anunțată o pauză de 10 minute.

UPDATE - 15.17 Ia cuvîntul avocatul partidului "ȘOR", Aureliu Colenco. "Ridicarea imunității unui deputat nu înseamnă că lui i se incrimnează neapărat anumite fapte ilegale", a spus avocatul.


UPDATE - 14.53 Ia cuvîntul avocatul partidului "ȘOR", Vadim Banaru. "Mizez pe independența Înaltei Curți și cred că CC, fiind garant al Constituției, va face dreptate pe această cauză", a spus Banaru.

UPDATE - 14.03 Ia cuvîntul vicepreședintele partidului "ȘOR", Marina Tauber. "Nu mă consider vinovată și instanțele internaționale vor dovedi acest fapt. Declar că formațiunea și echipa noastră niciodată nu au încălcat legea", a spus Tauber.

UPDATE - 13.22 Continuă ședința la CC. Denis Ulanov susține luarea de cuvînt din partea partidului "ȘOR". "Nu aș vrea să comentez tot ceea a fost rostit de domnul Digore", a spus Ulanov.

UPDATE - 12.45 Eduard Digore a terminat luarea de cuvînt. A fost anunțată o pauză de 30 de minute, după care vor continua pledoariile reprezentanților partidului "ȘOR".

UPDATE - 11.16 Eduard Digore, reprezentantul Guvernului, de o oră, își continuă luarea de cuvînt. "Partidul "ȘOR" a recurs la coruperea alegătorilor, a acceptat finanțări dubioase în timpul campaniei electorale, aceste fapte fiind dovedite. Acest partid a fost sancționat de nenumărate ori de către autoritățile competente pentru diferite încălcări ale legislației electorale. Democrația rămîne singurul sistem de guvernare într-un stat, în care se respectă legea, iar acțiunile ilegale ale formațiunii contravin tururor angajamentelor partidului de a respecta legislația în vigoare. Statul de drept nu este o simplă îmbinare de cuvinte, este un scop, spre care tinde Republica Moldova, care este țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană", a menționat Digore.

UPDATE - 10.08 A început ședința CC. În sală, sunt prezenți reprezentanții partidului "ȘOR", cei ai Guvernului și magistrații. Președintele CC, Nicolae Roșca, a apelat la respect și la desfășurarea în mod decent a ședinței. "Nu întrerupem părțile și nu ieșim și intrăm cînd vrem", a spus Roșca, transmite Noi.md.

Primul a luat cuvîntul reprezentantul Guvernului, avocatul Eduard Digore. "Curtea trebuie să verifice constituționalitatea unui partid, despre care ne întrebăm, dacă desfășoară cu adevarat o activitate politică. Nu poate fi egalitate între democrație și corupție. Balanța este doar una, iar pe ea avem la moment frauda bancară versus corupție și ilegalități. Corupție, fraudă a banului public, instigarea la violență, discreditarea instituțiilor publice", a spus Digore.

Amintim că Executivul a depus la CC sesizarea privind verificarea constituționalității partidului "ȘOR" în noiembrie anul trecut. Guvernul a menționat în document că formațiunea pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. Înalta Curte a început examinarea sesizării în data de 10 mai.

0
0
2
3
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?