X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Maia Sandu refuză promulgarea unei legi și o restituie Parlamentului spre reexaminare

16 aug. 2023,, 14:27   Politică
3485 0

Președinta Maia Sandu a refuzat să promulge Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, aprobată pe 31 iulie de majoritatea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și a restituit-o Parlamentul spre reexaminare.

Potrivit obiecțiilor formulate de șefa statului, Comisia de evaluare trebuie să aibă dreptul de a contesta hotărîrile Consiliului Superior al Magistraturii sau ale Consiliului Superior al Procurorilor „care, fără vreo explicație plauzibilă, nu urmează recomandările Comisiei”, transmite ziarulnational.

„După cum confirmă experiența Ucrainei și a țării noastre, exercițiul de evaluare externă este însoțit de o multitudine de riscuri. Pentru a le reduce sînt necesare contrabalanțe legislative. Cu regret, nici Legea nr. 65/2023 și nici legea propusă spre promulgare nu prevăd posibilitatea Comisiei de evaluare de a contesta hotărîrile Consiliului Superior al Magistraturii sau ale Consiliului Superior al Procurorilor care, fără vreo explicație plauzibilă, nu urmează recomandările Comisiei”, susține Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, în Albania există chiar și un organ special instituit în acest sens. „În cazul nostru un astfel de organ este de prisos, dar cu toate acestea ambele legi ar trebui să prevadă dreptul comisiilor de evaluare de a contesta hotărîrile consiliilor în privința atît a promovării, cît și a neprom ovării evaluării”, a punctat Maia Sandu.

De menționat că Parlamentul va reexamina în ședința extraordinară, care va avea loc joi, 17 august, Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, în conformitate cu obiecțiile expuse de președintele R. Moldova.


Amintim că Legislativul a adoptat luni, 31 iulie, în lectura a doua, cu votul a 55 de deputați, proiectul de legeprivind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Potrivit Legii, filtrul de integritate etică și financiară va fi trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie. Inclusiv, evaluarea externă va ținti și candidații la eventualele funcții vacante, care vor cîștiga concursurile pînă în 2025.

6
3
0
1
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?