Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Maia Sandu, despre legea privind apărarea națională a României

3 apr. 21:16   Politică
3042 3

Președintele țării a venit cu prima sa reacție după ce Ministerul Apărării de la București a propus spre consultări publice un proiect de lege, care va permite României să intervină, inclusiv militar pentru a proteja românii din în afara țării aflați în pericol, notează Noi.md.

Maia Sandu a apreciat sprijinul pe care îl oferă România țării noastre.

„Știm că România a susținut mereu Republica Moldova, atît în vremuri bune, cît și vremuri grele, știți că președintele Romîniei, Klaus Iohannis, a spus de mai multe ori că România nu va abandona Republica Moldova în vremuri grele și noi contăm pe sprijinul României și al celorlalte țări din UE. Și cea mai importantă sarcină pentru noi acum este să menținem pacea în Moldova și vom face totul pentru a menține pacea în Moldova", a spus Maia Sandu

Reamintim că ieri, Ministerul Apărării Naționale al României a propus ca militarii să poată lua măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național.

Acest lucru prevede un proiect de lege privind apărarea națională a României, supus dezbaterii publice, transmite adevarul.ro.


În mod firesc, cetățenii Republicii Moldova, inclusiv acei moldoveni care dețin pașapoarte romînești, se întreabă în care dintre țările vecine autorii proiectului de lege vor să protejeze românii prin intervenția armatei naționale a României?

Poate în Serbia, Ungaria sau Bulgaria? Exclus, pentru că în aceste țări cetățeni români sînt foarte puțini și se simt destul de confortabil.

Respectiv, este vorba despre crearea unei baze legislative pentru operațiuni militare ale armatei române fie în Ucraina, unde trăiesc peste 300,0 mii de cetățeni români, fie în Moldova, unde, conform diferitelor estimări, trăiesc între 500 și 800 de mii de cetățeni români.

În ce condiții este posibil acest lucru și de ce ar avea nevoie românii de aceasta.

Ucraina. Dacă, într-adevăr, Occidentul va decide să "predea" Ucraina Rusiei, atunci evident că Polonia va dori să își returneze cele 5 regiuni, Ungaria - Zakarpatia, iar România - teritoriile istorice ale Moldovei (regiunea Cernăuți și sudul regiunii Odesa). Desigur, toate acestea ar putea avea loc sub diverse pretexte plauzibile, dintre care principalul, în astfel de cazuri, este "apărarea cetățenilor săi".

Moldova. Aici totul este mult mai simplu - intervenția armatei române în Moldova sub pretextul protejării cetățenilor săi ar putea încununa eforturile de lungă durată ale țării vecine de a româniza moldovenii prin predarea în instituțiile de învățămînt moldovenești a unei istorii falsificate, prin înlocuirea denumirii limbii, prin corupția în rîndul intelectualilor și a clericilor moldoveni și, în cele din urmă, prin transformarea Moldovei într-una din provinciile României. Mă întreb dacă noi, inclusiv românii moldoveni, vom fi întrebați dacă avem nevoie de protecția lor?

Vă reamintim că, potrivit Constituției, Republica Moldova este o țară neutră, iar prezența trupelor străine pe teritoriul țării noastre este interzisă.

10
0
0
0
53

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?