Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Maia Sandu a promulgat modificările la Codul Fiscal. Comratul își exprimă nemulțumirea

23 oct. 2023,, 21:29   Politică
4249 1

Speranțele Comratului nu au fost justificate - președinta țării Maia Sandu a promulgat modificările la Codul Fiscal, potrivit cărora taxa pe valoare adăugată va fi rambursată întreprinderilor din Găgăuzia din bugetul autonomiei, dar nu din cel național. Decizia a provocat în regiune un val de reacții.

La Comrat, locuitorii au sperat ca modificările la Codul Fiscal legate de Găgăuzia să nu fie semnate de președinta Maia Sandu. Totuși, acest lucru s-a întîmplat. Deja în acest an, bugetul autonomiei va simți efecte negative din cauza acestei decizii, transmite moldova1.

Membru al Adunării Populare și copreședintele grupului de lucru parlamentar pentru autonomia găgăuză, Serghei Cimpoeș, consideră că această decizie va avea un impact negativ asupra relațiilor dintre Comrat și Chișinău.

„Am discutat despre această problemă la ședințele comisiei interparlamentare. I-am trimis o scrisoare președintei și m-am întîlnit săptămîna trecută cu Veaceslav Negruța, încercînd să-i conving cu argumente că acest lucru nu poate fi admis, pentru că va avea ca rezultat o confruntare politică. De altfel, prin această decizie, în bugetul Găgăuziei nu vor ajunge 100-150 de milioane de lei anual”, a menționat alesul regional.

Cei din Comrat mai subliniază că nu este clar cum se va calcula exact TVA-ul pentru autonomie și cine va administra rambursările de taxe pentru întreprinderi.


„Sistemul fiscal trebuie să creeze un sistem foarte clar privind TVA-ul primit în bugetul Găgăuziei și care nu a ajuns. Autoritatea centrală a spus că diferența care va lipsi, o vom compensa din bugetul țării. Dar acest sistem, într-un fel, devine și un instrument politic. Adică ne plac autoritățile autonomiei, putem rezolva rapid acest lucru”, spune Vitalie Chiurcciu, fost șef, departamentul economie de la Comrat.

Modificările la Codul Fiscal legate de rambursările TVA au fost propuse de șeful Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finațe, Radu Marian. Argumentul său principal este că taxa pe valoare adăugată încasată în autonomia găgăuză rămîne în bugetul local, așa că este corect să fie rambursată din bugetul regiunii. Anterior, deputații Adunării Populare i-au cerut președintei Maia Sandu să nu semneze modificările respective.

9
0
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?