Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Maia Sandu a promulgat amendamente care interzic candidaților Partidului Șor să participe la alegeri

5 oct. 2023,, 09:50   Politică
4842 1

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat amendamente la Codul Electoral adoptat de Parlament, care, de fapt, interzic din nou multor candidați ai Partidului recunoscut neconstituțional Șor să participe la alegerile locale din 5 noiembrie.

În special, modificările introduse stabilesc criterii individuale pentru persoanele care nu au dreptul să participe la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de a contesta aceste decizii administrative la Curtea de Apel.

Codul electoral a fost completat cu prevederi care îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională.

Astfel, nu vor fi admise să candideze la alegerile din 5 noiembrie 2023 persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvîrșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărîrea CC de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărîrii CC.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate și se referă la prevederile privind includerea în campaniile electorale a persoanelor care, la momentul deciziei Curții Constituționale de declarare a unui partid politic neconstituțional, erau membri ai organului executiv sau dețineau funcții elective în numele unui partid declarat neconstituțional.


Astfel, în contextul considerentelor Curții Constituționale, autorii proiectului de lege propun completarea Codului electoral pentru a stabili clar criteriile persoanelor care nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri.

De asemenea, legea care va completa Codul electoral, prevede un mijloc de protecție judiciar eficient - posibilitatea de a ataca deciziile administrative la Curtea de Apel Chișinău.

Legea intră în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial.

De remarcat faptul că Maia Sandu a semnat decretul de promulgare a modificărilor adoptate în timp ce se afla în străinătate.

3
0
0
1
42

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?