Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Macron spune că UE trebuie să se reformeze dacă dorește integrarea Moldovei și Ucrainei

30 aug. 2023,, 11:15   Politică
5049 1

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că UE ar trebui „poate” să evolueze către o uniune „cu mai multe viteze”, referindu-se la integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și a țărilor din Balcanii de Vest, în Uniunea Europeană.

Macron a spus că UE trebuie să se reformeze dacă dorește să integreze noi națiuni și trebuie să construiască un consens cu peste 30 de țări membre, transmite Noi.md cu referire la Realitatea.md.

„Riscul este să credem că ne putem mări fără reformă. Pot să mărturisesc că este destul de greu pentru Europa să avanseze pe subiecte sensibile cu 27 de membri. Cu 32 sau 35 de membri, nu va fi deloc mai ușor”, a spus el la reuniunea anuală a ambasadorilor francezi de la Paris.

Președintele francez nu a explicat cum va funcționa această Europă cu mai multe viteze, dar a adăugat că o revizuire a procedurilor UE este necesară pentru ca blocul să își aprofundeze și să-și mențină „atractivitatea”.

Potrivit mai multor oficiali francezi, guvernul lui Macron lucrează la mai multe propuneri pentru o Europă cu mai multe viteze, care ar include crearea de grupuri informale de țări membre care să lucreze pe domenii de politică specifice.


Macron a sugerat, de asemenea, că își va detalia gîndurile despre extindere și reforma UE în lunile următoare și înaintea alegerilor UE de anul viitor.

Atît Ucraina, cît și Republica Moldova au primit statutul de candidat la UE în iunie 2022, iar mai multe voci cer ca UE să deschidă discuțiile de aderare pînă în decembrie.

5
1
0
0
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?