X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Lisnevschi și Tanase despre votul prin corespondență: „Riscant pentru aceste alegeri”

8 mar. 18:30   Politică
2584 1

Posibilitatea discutată ca diaspora din Statele Unite și Canada să voteze prin corespondență este o întreprindere destul de riscantă cînd este vorba de viitoarele alegeri prezidențiale.

Unii experți împărtășesc această părere, considerînd că inițiativa în sine este bună și poate fi încercată la viitoarele alegeri parlamentare, dar nu și la prezidențiale.

Aceste declarații au fost făcute în emisiunea „Teritoriul Libertății cu Lilia Burakovschi”, transmite Lisa.md.

Politologul Ian Lisnevschi a spus că a discutat despre inițiativă cu mulți experți care consiliază guvernul. Potrivit acestora, cel mai probabil, procesul de vot prin corespondență nu va fi lansat la aceste alegeri.

„Deocamdată aceasta este un proiect de lege. Procesul de vot prin corespondență trebuie să fie precedat de pregătire și pilotare semnificative. Multe țări au introdus inovații similare. Cel mai important pas pe care l-au oferit a fost creșterea încrederii în instituțiile guvernamentale. În Finlanda există aproximativ 78% încredere. Și cînd guvernul vine cu o astfel de inițiativă, nu există nicio scindare în societate, care se întîmplă acum în Moldova”, a spus Lisnevski.


În opinia sa, dacă guvernul dorește cu adevărat să introducă inovații precum votul prin corespondență sau votul electronic, trebuie mai întîi să crească nivelul de încredere în instituțiile politice.

„Dacă încrederea este la nivelul de 5-10%, atunci se pare că aceasta este o încercare de trucare a alegerilor. Trebuie să fii foarte atent. Permiteți-mi să vă reamintesc exemplul Statelor Unite, cînd în 2020, după votul prin corespondență, s-a produs destabilizarea în țară. Acest lucru a dus la moartea unei persoane. Statul trebuie să se gîndească la securitate și trebuie să facă tot posibilul ca să nu existe indicii că aceste alegeri sînt fraudate. Cum poți cîștiga această încredere? În 2004, comuniștii au acordat opoziției majoritatea membrilor Comsiei Electorale Centrale. Puteți folosi această metodă. Sau delegați calitatea de membru în Comisia Electorală Centrală unor organizații publice”, a subliniat Ian Lisnevschi.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că inițiativa deputaților din partidul de guvernămînt «Acțiune și Solidaritate» (PAS) este întîrziată și destul de periculoasă.

Potrivit acestuia, este imposibil să lansezi în 10 luni un proiect care implică inovații tehnice foarte serioase și care necesită o perioadă serioasă de testare.

„Dacă am fi lansat această inițiativă în urmă cu trei ani, am fi putut dezvolta software-ul necesar și am fi putut testa cumva. Dar acum, mi se pare că aceasta este o idee destul de dubioasă. Nici nu înțeleg de ce se lansează un proiect care vizează SUA și Canada cînd ai putea încerca să-l faci în România. Este mai aproape și din punct de vedere tehnic este mult mai ușor de făcut”, a spus Tanase.

Potrivit lui, ideea în sine este bună. Și precedente similare există.

„De exemplu, estonienii bine folosesc aceste metode moderne. Cu toate acestea, trebuie să ne gîndim serios cît de realistă este lansarea acestui mecanism în 10 luni. Trebuie să evaluăm clar riscurile posibile. În 2012, Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale din cauza încălcărilor procedurale. Apoi a fost o procedură parlamentară. Permiteți-mi să vă reamintesc, de asemenea, că Curtea Constituțională austriacă a anulat alegerile prezidențiale din Austria tocmai din cauza votului electronic pe care l-au introdus. Sistemul nu a fost suficient de dezvoltat. Au fost identificate erori în intervalul de 1-1,5% din numărul total de alegători”, a menționat Alexandru Tănase.

25
2
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?