X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Leancă a spus de ce a angajat Compania Kroll să investigheze furtul secolului

31 ian. 2018,, 16:20   Politică
4059 10

Decizia de a începe lucrul cu Compania Kroll pentru investigarea "furtului secolului" de la băncile din Moldova a fost luată de autorități pe baza propriei analize, precum și a sfaturilor experților internaționali.

Guvernul, pe baza analizei și opiniilor partenerilor externi, a decis că Kroll este compania cea mai potrivită și mai experimentată pentru efectuarea unei astfel de investigații și că are cele mai bune rezultate în urma unor asemenea investigații.

O declarație în acest sens a făcut fostul prim-ministru al Republicii Moldova, în prezent viceprim-ministru al Integrării Europene, Iurie Leancă, vorbind la emisiunea „Glavnoe“ (Principalul), de la postul de televiziune TVC-21, și vorbind despre motivul pentru care anume această companie a fost angajată să investigheze frauda comisă la cele trei bănci din țara noastră, relatează NOI.md.

El a menționat că a fost invitată anume Compania Kroll, deoarece, împreună cu colegii, s-a decis că e necesar să fie făcută o evaluare independentă a celor întîmplate și să se obțină ajutor în cadrul anchetei. Iurie Leancă a recunoscut că, dacă organele de anchetă și justiția țării au funcționat bine, atunci autoritățile nu ar fi ajuns într-o astfel de situație, iar cei care au furat bani de la bănci ar fi fost deja puși la închisoare încă în 2013-2014.

Potrivit oficialului, autoritățile, la selectarea companiei străine, au desfășurat o analiză proprie, pentru a afla cine efectuează mai bine astfel de investigații, au cerut opinia experților internaționali, care le-a sfătuit să lucreze cu compania Kroll, care are cel mai bun palmares în astfel de investigații. Ex-prim-ministrul a menționat că nu există companii ideale, dar au existat opțiuni de a invita Kroll sau una dintre alte patru companii de renume mondial implicate în astfel de investigații.


Cu toate acestea, după analiza activității lor și sugestiilor prietenilor străini, cînd companiile nu au putut dovedi constatările investigațiilor sale, nici oferi asistență eficientă în recuperarea banilor furați, autoritățile moldovene au decis să invite pentru efectuarea investigațiilor compania Kroll, ca fiind cea mai potrivită și cu experiență, considerînd că, cu cît mai repede va fi luată decizia de a semna un contract cu aceasta, cu atît mai repede va începe și investigarea "furtului secolului" și returnarea banilor sustrași din bănci.

Iurie Leancă a spus că în curînd compania Kroll trebuie să prezinte un raport detaliat cu rezultatele activității sale de trei ani, exprimîndu-și speranța că, cu ajutorul acestuia, se vor afla toate detaliile despre cele întîmplate, dar și lista persoanelor care au luat credite știind că nu le vor returna.

În același timp, drept sarcină principală Leancă a numit returnarea cît mai rapidă a unor cantități cît mai mari de bani furați. „Știm din raportul Kroll că 600 de milioane de dolari nu s-au întors în țară. Noi toți vrem să știm mai repede cine a făcut asta. Știm acest lucru, dar principalul lucru este să primim cît mai mulți bani înapoi, să nu trebuiască să plătească pentru asta contribuabilii simpli”, a declarat fostul prim-ministru, actualul viceprim-ministru pentru Integrare Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?