Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Juc: Ucraina trebuie să păstreze calmul, pentru ca să nu fie atrasă în provocări

22 feb. 2022,, 19:26   Politică
2327 0

Situația din estul Ucrainei cunoaște o evoluție foarte dinamică.

„Poți să te aștepți la multe lucruri care păreau puțin probabile, dar care devin tot mai actuale”, a menționat Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, în cadrul dezbaterii publice de la IPN cu genericul „Solicitările Ucrainei către Occident vs. scenariile Moscovei”. În opinia expertului, „foarte mult depind acum de poziția și de calmul părții ucrainene la linia de contact”. „Pentru că ei pot fi atrași în diferite provocări și atunci granițele actuale ar putea fi schimbare în detrimentul integrității teritoriale a Ucrainei”, a specificat Victor Juc.

În opinia expertului, este evident că pentru moment Rusia va încerca „să așeze lucrurile în cele două teritorii pe care le-a recunoscut ca independente”. Ulterior, „folosind strategia și diplomația”, Rusia va încerca să consolideze status quo-ul stabilit. „Este de așteptat ca aceste două teritorii, sau aceste două pseudo formațiuni statale să rămînă cu independența lor practic nerecunoscută de nimeni. Poate se va mai găsi cineva, în cazul dat – Belarus, sau alte state de prin Oceanul Pacific, și atunci ele (regiunile Luhansk și Donețk, n.r.) vor servi în calitate de (instrumente de, n.r.) presiune permanentă asupra autorităților ucrainene”, a explicat Victor Juc.

Statele occidentale sînt unite în contextul crizei din estul Ucrainei. „Chiar dacă Federația Rusă s-ar fi așteptat la unele fisuri în cadrul Alianței Nord-Atlantice, acestea nu s-au produs. Din contră, este tot mai sesizabilă o apropiere dintre Tratatul Nord-Atlantic și Uniunea Europeană. Prezența americană este mult mai dorită în Europa decît era pînă acum. Dar lumea democratică nu poate propune (ca răspuns la acțiunile Rusiei, n.r.) altceva decît anumite sancțiuni”, a remarcat Victor Juc.

În opinia expertului, în Federația Rusă au fost calculate toate consecințele eventualelor noi sancțiuni din partea Occidentului. Este de remarcat că în contextul escaladării tensiunilor din estul Ucrainei, „nu s-au impus, așa cum a solicitat președintele Zelensky, sancțiuni preventive”. La Bruxelles se examinează impunerea unor sancțiuni ca răspuns la acțiuni condamnabile ale Federației Ruse. Totuși, Victor Juc a remarcat că sancțiunile impuse de Occident pînă acum, de exemplu cele din 2014, „dacă le analizăm cît de cît obiectiv”, vedem că nu numai nu au creat probleme Kremlinului, ci „din contra, au contribuit la consolidarea unor sectoare economice ale Federației Ruse, excluzînd sistemul bancar”. Victor Juc admite că Federația Rusă nu are frică de noile sancțiuni anunțate de Occident.


În ceea ce privește perspectivele evoluției situației din Donbas, Victor Juc consideră că federalizarea Ucrainei este tot mai problematică în noua situație. „În noul format de negocieri, dacă va fi acest format, Federația Rusă va insista ca autoritățile constituționale ucrainene să se așeze la masa de negocieri cu teritoriile sau cu formațiunile independente și atunci nici vorbă nu poate fi de o federalizare, chiar și asimetrică. Nici partea ucraineană nu va merge (la așa ceva, n.r.), nici Federația Rusă, căci aceasta ar însemna o cedare. Și nici populația din cele două teritorii, care se orientează mai degrabă spre Federația Rusă. Într-un asemenea context, poate ar fi posibilă o formă confederativă de organizare. Dar confederațiile în general sînt foarte șubrede”, a menționat Victor Juc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?