X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Jānis Mažeiks: "Cetățenii vor un sector judecătoresc curat"

11 noi. 2023,, 10:30   Politică
2289 1

Șeful Delegației Uniunii Europene (UE) în Moldova, Jānis Mažeiks, a vorbit despre mersul reformei justiției în țara noastră.

"E clar că cetățenii vor un sector judecătoresc curat. Acesta este unul din motivele pentru care parlamentul actual a fost votat cu promisiunea de a curăța justiția. Dacă aș fi eu cetățean și aș vedea că au trecut doi ani și încă sînt semne de corupție în sectorul judecătoresc, eu aș fi dezamăgit, dar noi spunem să nu ne grăbim și să avem un proces bun", a spus ambasadorul european.

Jānis Mažeiks a mai adăugat faptul că și într-un proces bun pot să se producă și greșeli, notează Noi.md cu referire la voceabasarabiei.

"Dar vă imaginați ce s-ar fi întîmplat, dacă acest proces ar fi fost grăbit? Țara are o oportunitate de a face lucrurile corect, de a reforma sectorul judecătoresc și este important ca acest lucru să fie făcut cum trebuie. Din partea noastă deja vedem primii pași care ne arată că există succes, procesul de pre-vetting în mare parte a fost finalizat, CSM este în componență deplină. De asemenea, un semnal al schimbării este și faptul că au plecat oameni de la Curtea Supremă de Justiție", a mai spus șeful Delegației UE la Chișinău.

Jānis Mažeiks a evidențiat că este necesar de a completa Curtea Supremă de Justiție cu judecători care au trecut prin vetting. "Sînt și din acei care au avut dubii în ce privește integritatea lor, ei au plecat din sistem și acesta este un semn că sistemul are proprietatea de a fi curățat, dar trebuie să spun că aceasta va dura încă cîțiva ani.


Aceasta este realitatea și pînă în martie voi nu veți fi în situația cînd justiția a fost trecută prin vetting. Evident, fiecare pas durează de asemenea și din cauza rezistenței interioare din sistem din partea celor care se tem că ar avea de pierdut în cadrul acestui proces", a punctat Jānis Mažeiks.

Amintim că anterior ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a spus că lupta împotriva corupției și reforma justiției sînt obiectivele de bază ale guvernării.

"Sunt procese complexe care necesită timp și eforturi foarte mari, iar implicarea și sprijinul constant al partenerilor de dezvoltare este extrem de valoros pentru noi", a spus ministra.

3
0
0
0
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?