X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Între Chișinău și Tel Aviv ar putea fi relansată cursa aeriană directă

8 aug. 2023,, 11:46   Politică
3514 0

Mai multe acorduri ce vizează liberalizarea schimburilor comerciale, conversiunea permiselor de conducere, lansarea unei curse aeriene directe Chișinău – Tel Aviv, dar și liberalizarea tarifelor de roaming urmează a fi semnate între R.Moldova și Statul Israel, a anunțat astăzi ministrul de Externe, Nicu Popescu, în urma discuțiilor purtate cu omologul său israelian, Eli Cohen, aflat în vizită la Chișinău.

Nicu Popescu a menționat că aceasta este prima vizită în R.Moldova a unui ministru de Externe din Israel după o pauză de 12 ani.

„Această vizită reprezintă o ocazie importantă pentru consolidarea relaților bilaterale dintre Moldova și Statul Israel. Prima și ultima vizită a ministrului de externe al statului Israel a avut loc în anul 2011, am asistat la o pauză și evident acest lucru a încetinit dialogul politic dintre țările noastre.

Acum sîntem martorii unei revigorări a relației bilaterale și reluarea contactelor la nivel înalt”, a declarat Nicu Popescu.

Șeful Diplomației de la Chișinău a salutat lansarea negocierilor pentru semnarea unui acord de liber schimb cu Israel, care ne va permite creșterea volumul comerțului. Potrivit oficialului, R.Moldova este interesată să majoreze exportul de cereale, fructe, proaspete și uscate, nuci și covoare.


„Am discutat și despre lansarea unor rute directe Chișinău și Tel Aviv, lucrăm pe acest domeniu”.

Popescu a mai anunțat că urmează a fi semnate acorduri în domeniul agriculturii, în sectorul transporturilor și infrastructurii drumurilor, în domeniul medicinei de urgență, managementul apei, în domeniul de securitate și apărare, dar și în domeniul contracarării atacurilor cibernetice.

Ministrul a salutat finalizarea negocierilor dintre țări în privința unui acord bilateral ce va permite angajarea temporară legală a lucrătorilor din Moldova în anumite sectoare din Statul Israel. În viitorul apropiat va avea loc semnarea unui acord dintre Moldova și Israel privind conversiunea permiselor de conducere și liberalizarea roamingului.

Ministerul Afacerilor Externe al Israelul, Eli Cohen, a calificat la rîndul său, această vizită ca fiind "una istorică", ce se va solda cu rezultate concrete pentru cetățeni.

"A fost foarte important să vin în acestă vizită istorică în Republica Moldova. Este mai mult decît un deceniu de cînd nu au mai fost astfel de vizite.(...) Avem multe subiecte pe agenda noastră care ar putea să aducă relațiile dintre țările noastre la un alt nivel. (..) Apreciem cooperarea dintre Guvernul Moldovei și comunitatea evreiască", a menționat Eli Cohen.

4
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?