X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Intensificarea cooperării cu UE în domeniul securităţii şi apărării, discutată de Popescu la Bruxelles

21 feb. 2023,, 07:29   Politică
2466 0

Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a subliniat, la Bruxelles, angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru aderarea la UE, un proiect al păcii, democraţiei şi prosperității.

Ministrul le-a vorbit oficialilor europeni despre crizele cu care s-a confruntat R.Moldova pe parcursul anului trecut: umanitară, economică şi energetică.

"În discursul meu de la Bruxelles am subliniat că Republica Moldova, cu sprijinul partenerilor externi, a reușit să facă față acestor provocări. (...) Mai mult decît atît, prin parteneriate cu instituțiile şi ţările membre ale UE dar şi NATO, ţara noastră şi-a consolidat treptat rolul de partener de securitate", a menționat Popescu.

Oficialul a discutat și despre intensificarea cooperării cu UE în domeniul securităţii şi apărării. "M-am referit la asistența de care beneficiem prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace, cooperarea cu Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă Frontex, consolidarea hub-ului Republica Moldova-UE pentru securitatea internă şi colaborarea cu Centrul Satelitar al Uniunii Europene.

Am discutat şi detașarea în Republica Moldova a misiunii civile cu mandat de consiliere în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună pentru a spori capacitatea ţării noastre de a răspunde provocărilor curente", a explicat ministrul.


O altă temă de interes comun a fost şi summitul Comunităţii Politice Europene pe care Republica Moldova îl găzduieşte în iunie 2023.

Nicu Popescu a precizat că reuniunea este un element de sprijin diplomatic important pentru Republica Moldova într-un context regional dificil.

"Ca şi alte ţări, noi sîntem interesaţi de dezvoltarea unor proiecte concrete de cooperare în cadrul Comunităţii.

În acest ultim an am dat dovadă că putem face față unor situații de criză extrem de grave. Republica Moldova va rămîne ferm pe calea aderării la UE și va lucra alături de și cu sprijinul prietenilor noștri pentru a păstra și fortifica pacea, democrația și parcursul nostru european", a concluzionat ministrul în fața demnitarilor europeni.

3
0
0
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?