X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Hello Dubai! Victor Parlicov a zburat spre Emiratele Arabe Unite. Care este scopul vizitei sale

5 dec. 2023,, 12:45   Politică
11771 1

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, anunță într-o postare pe pagina sa de facebook că în perioada 5-7 decembrie, va participa la conferința anuală ONU privind schimbările climatice, care se desfășoară în acest an în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

”Particip în perioada 5-7 decembrie, la conferința anuală ONU privind schimbările climatice, care se desfășoară în acest an în Dubai, Emiratele Arabe Unite. La conferință participă delegați aproape 200 de țări, lideri politici, din business, finanțe și societatea civilă, pentru a avansa în angajamentul comun pentru acțiuni climatice mai ambițioase și urgente, ca răspuns la primul bilanț global al Acordului de la Paris.

Pe marginea conferinței, voi avea întrevederi bilaterale cu directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, directorul general al Agenției internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Francesco La Camera, Ambasadoarea Canadei pentru schimbări climatice, Catherine Stewart, directorul general al International Solar Alliance, dar și reprezentanți ai businessului internațional din domeniul energiei regenerabile”, scrie ministrul.

Totodată, potrivit lui Parlicov, în Republica Moldova, sectorul energetic este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, fiind responsabil de cca 68% din totalul acestora, iar intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră rămîne în Moldova una dintre cele mai înalte din țările Europei Centrale și de Est - 0,91 kg CO2/ 2015 USD (per dolar american la paritatea anului 2015). Situația este cauzată de eficiența energetică scăzută în special în sectorul ? clădiri, care au o performanță energetică joasă, ceea ce duce la pierderi și costuri mari.

Astfel, creșterea eficienței energetice a sectorului clădiri este una dintre prioritățile Ministerului Energiei, urmînd a fi instituit un fond de eficiență energetică în clădirile rezidențiale și publice, investiții care vor duce atît la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cît și a facturilor cu energia a consumatorilor, dar va aduce și un impuls economic prin crearea locurilor de muncă, impozite și alte instrumente de transmitere a impactului economic.


Amintim că Republica Moldova s-a angajat să devină neutră din punct de vedere a carbonului către anul 2050, în linie cu obiectivele Uniunii Europene, adică să elimine tot atîtea emisii de CO2, cît generează.

4
2
0
1
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?