X 
Transnistria stiri: 1441
Preşedintele stiri: 4051

Dodon: "Situația din Moldova s-ar putea destabiliza în perioada președinției lui Sandu"

28 dec. 2020,, 11:35   Politică
5316 3

Situația politică internă din Moldova în perioada noului președinte al Republicii, Maia Sandu, s-ar putea destabiliza dar există modalități de a nu admite asemenea evoluții.

Declarația a fost făcută într-un interviu pentru TASS de fostul președinte al Moldovei, Igor Dodon.

Întrebat dacă situația din Moldova ar putea "deraia", el a menționat că "există astfel de riscuri". "Minimizarea riscurilor este posibilă și eu cred că este reală. Datorită poziției noastre. Datorită faptului că Maia Sandu nu are control asupra guvernului și Parlamentului. Dacă, Doamne ferește, ar fi avut acest control, atunci cred că evenimentele s-ar mișca foarte repede", a continuat el.

"Cunoaștem poziția partenerilor noștri ucraineni, a vecinilor noștri în problema Transnistriei, ei demult doreau un control mai dur pe segmentul transnistrean", a spus Dodon. El a menționat că în ultimii ani Moldova a abordat foarte pragmatic problema reglementării transnistrene. În context, el a amintit că au fost multe întrevederi, în special cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski. "Am rezolvat multe probleme, ne-am ajutat reciproc", a subliniat el.

În opinia lui Dodon, pînă la alegerile parlamentare anticipate nu ar trebui să existe vreo destabilizare, pentru că noul președinte nu are posibilitatea să influențeze situația politică internă. "Și în vreun fel nu va putea bloca Transnistria. Declarații va face, vor fi multe, pentru că vor fi dictate de cei care o supraveghează în Occident. Este clar că ei au nevoie de conflicte aici", a adăugat politicianul.


Însă, a continuat Dodon, evoluția după alegerile parlamentare va depinde de situația politică. "Noi vom face tot posibilul pentru a nu admite această destabilizare. În general, sînt un susținător al dialogului", a subliniat el.

Fostul președinte al republicii a menționat, de asemenea, că după exemplul Moldovei trebuie de încercat formarea unei agende comune între Vest și Est. "Desigur, pînă la alegerile anticipate nimeni nu se va așeza la masa de negocieri și nu va vorbi serios despre asta. Dar, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, ar putea fi o situație în care socialiștii vor avea control asupra guvernului împreună cu partidele de dreapta și va exista un fel de echilibru care va contribui și la soluționarea problemei transnistrene. Dar aceasta este o situație complicată, avînd în vedere ceea ce se întîmplă în regiunea noastră. Acestea sînt confruntări geopolitice, care abia încep", a conchis Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?