Transnistria stiri: 1440
Preşedintele stiri: 4049

Dodon a prezentat rezultatele vizitei în Federația Rusă

5 noi. 2018,, 16:00   Politică
3206 3

Președintele Igor Dodon a făcut astăzi bilanțul vizitei efectuate în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie în Federația Rusă, notează Noi.md.

Principala reușită enunțată de Dodon este anularea, începînd cu 1 ianuarie 2019 a taxelor vamale pentru exportul mai multor categorii de produse moldovenești pe piața rusă: legume, fructe (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conserve de fructe și legume și produse vitivinicole. Demnitarul a remarcat că deși dinamica schimburilor comerciale cu Federația Rusă din ultimii ani este una pozitivă, taxele vamale la importul produselor moldovenești fac produsele noastre mai puțin competitive.

„Este o decizie foarte importantă pentru producătorii noștri, după anularea acestor taxe vor crește exporturile. De ce pentru aceste 5 categorii? Evident că ne dorim să fie liberalizat tot exportul, însă anume aceste 5 poziții tarifare reprezintă volumul cel mai important la exportul produselor”, a explicat Dodon.

Potrivit lui, negocierile cu partea rusă la subiectul privind anularea taxelor vamale va fi continuat după alegerile parlamentare din 2019, cînd, după părerea lui Dodon, va fi un alt guvern.

O altă înțelegere la care au ajuns Igor Dodon și Vladimir Putin se referă la începerea, de la 1 ianuarie 2019, a unei noi etape de amnistiere pentru moldovenii care lucrează în Federația Rusă și care au încălcat, din diverse motive, legislația migrațională a Federației. Potrivit lui Dodon, mecanismul de amnistiere va fi elaborat și anunțat public de conducerea Federației Ruse în următoarele 15 zile, iar de amnistieri ar putea beneficia circa 170 de mii de moldoveni.


Cei doi președinți au mai convenit să sporească numărul de burse pentru moldovenii care doresc să studieze la instituțiile de învățămînt superior din Rusia și au decis să declare anul 2019 – Anul Republicii Moldova în Federația Rusă, iar 2020 – Anul Federației Ruse în Republica Moldova.

Igor Dodon a mai menționat că și-a reiterat la Moscova poziția față de relațiile bilaterale ale Moldovei cu Rusia și UE. „Am reconfirmat poziția noastră referitor la promovarea unei politici externe echilibrate, reieșind din interesul național. Am spus că Moldova va construi relații bune și cu Estul, și cu Vestul”, a conchis el.

Un alt aspect abordat în cazul vizitei se referă la atragerea de investiții rusești în implementarea proiectelor de infrastructură în beneficiul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?