Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Declarația Misiunii OSCE cu privire la negocierile Chișinău-Tiraspol

17 ian. 12:30   Politică
3177 0

Misiunea OSCE în Republica Moldova a salutat desfășurarea primei întrevederi din anul 2024 a reprezentanților Chișinăului și Tiraspolului privind reglementarea transnistreană în formatul "1+1".

Acest lucru se arată într-o declarație difuzată de Misiune. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare al R. Moldova, Oleg Serebrian, și șeful Ministerului de Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, au avut o întrevedere în formatul "1+1". Aceasta a avut loc la oficiul OSCE de la Tiraspol, transmite infotag.md

"Aceasta este o oportunitate importantă pentru un dialog constructiv. În cadrul reuniunii ”1+1”, părțile vor discuta despre taxa vamală care au uimit societatea din Transnistria. Părțile vor discuta, de asemenea, despre măsurile ulterioare ale Tiraspolului. Părțile au nevoie atît de discuții formale, cît și informale, pentru a-și informa reciproc acțiunile și intențiile.

Cel mai recent exemplu este aplicarea de către Chișinău a taxelor vamale împotriva agenților economici transnistrene. Tiraspolul nu a știut că aceste taxe vamale vor fi impuse de la 1 ianuarie. Negocierile conștiincioase reduc riscul unei escaladări neașteptate și crește probabilitatea rezolvării disputelor pe cale pașnică și prin dialog", se arată în declarația OSCE.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a anunțat la începutul lunii ianuarie că, începînd cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din Transnistria ar trebui să achite taxe vamale la importul de mărfuri pe principii generale. Astfel, scutirile de care beneficiau companiile transnistrene au fost anulate. Administrația transnistreană și-a exprimat indignarea față de această decizie, amenințînd că va lua măsuri de răspuns.


Biroul Politici de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a menționat că întreprinderile din regiunea transnistreană au alte beneficii care nu sînt prevăzute pentru întreprinderile care activează pe malul drept: scutirea de TVA (20% sau 8%); scutirea de accize; scutiri tarifare preferențiale la taxele vamale în cadrul Acordurilor de Liber Schimb cu țările CSI, Acordului de Asociere RM-UE, Acordului de Liber Schimb RM-Turcia, Acordului de Liber Schimb Central European (CEFTA), Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare dintre RM și Marea Britanie, precum și în cadrul viitoarelor acorduri de liber schimb cu alte țări.

2
0
0
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?