X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Comisia Electorală Centrală a aprobat mai multe acte normative legate de organizarea alegerilor

4 aug. 2023,, 18:30   Politică
2521 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, 4 august 2023, mai multe acte normative interne, urmare a intrării în vigoare, la începutul acestui an, a noului Cod electoral:

Regulamentul cu privire la întocmirea, administrarea, difuzarea și actualizarea listelor electorale stabilește procedura de întocmire, administrare (verificare și modificare), difuzare și actualizare a listelor electorale.

Regulamentul privind modul de furnizare, distribuire și difuzare a publicității politice și electorale și a mesajelor de interes public are drept scop asigurarea acurateței și transparenței publicității politice, electorale și a mesajelor de interes public, protecția populației, alegătorilor de tehnicile de direcționare și amplificare în materie politică sau electorală, protejarea persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal. Regulamentul a fost elaborat în conformitatea cu prevederile Legii nr.63/2022 cu privire la publicitate.

Regulamentul privind certificarea formării/specializării în domeniul electoral constă reglementarea aspectelor legate de profesionalizarea funcționarilor electorali prin asigurarea cunoașterii de către aceștia a legislației electorale și a legislației conexe procesului electoral, precum și actualizarea acestor cunoștințe.

Instrucțiunea cu privire la procedura de vot cu urna mobilă stabilește modalitatea și termenele de depunere a cererilor pentru votarea la locul aflării, acțiunile membrilor biroului electoral referitoare la recepționarea cererilor, precum și procedura de vot cu urna mobilă la locul aflării alegătorului.


Tot astăzi, CEC a stabilit numărul mandatelor de consilier în consiliile locale, care urmează a fi atribuite în urma rezultatelor alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023. Numărul mandatelor de consilier a fost stabilit în baza numărului de locuitori ai unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea și de nivelul întîi la situația din 1 ianuarie 2023.

Alte hotărîri aprobate de către CEC țin de ridicarea unui mandat de consilier în baza unei notificări a Autorității Naționale de Integritate și de atribuirea mandatelor de consilier în 3 consilii locale.

Textele hotărîrilor, precum și regulamentelor aprobate vor fi publicate pe site-ul www.cec.md, la compartimentul „Cadrul normativ”, subcategoria „Regulamente”, precum și la compartimentul „Ședințe CEC”, subcategoria „Hotărîri CEC”.

0
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?