Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cît de pregătită energetic este Moldova pentru iarnă - ce spun guvernanții

14 sep. 2023,, 09:45   Politică
3571 0

Prim-ministrul Dorin Recean a vorbit despre cît de pregătită este Republica Moldova din punct de vedere energetic pentru sezonul rece. Potrivit acestuia, țara noastră va face față iernii ce urmează.

„Republica Moldova niciodată nu a fost pregătită mai bine de iarnă cu resurse energetice decît sîntem acum. Nu a fost atît de dificil de făcut. Da, asta a costat foarte scump, da, asta politic nu a arătat bine, dar a fost nevoie de determinare, a fost nevoie de integritate și a fost nevoie de decizii clare pentru ca lucrurile acestea să se întîmple”, a menționat prim-ministrul.

Potrivit lui Dorin Recean, vor exista premise pentru o eventuală micșorare de tarif intern la gaze în momentul, cînd vor fi suplimentate depozitele cu gaz mai ieftin. Premierul s-a mai referit și la capitolul energie electrică, în contextul în care ar putea exista un scenariu potențial, în care Gazprom ar putea sista livrările de gaze către malul stîng al Nistrului, iar drept urmare ar putea rămîne fără fără energia ieftină de la Cuciurgan și malul drept al Nistrului.

„Guvernul are obligația să țină cont de orice scenariu și să fie pregătit de orice scenariu pentru a putea proteja cetățenii Republicii Moldova și să asigurăm energie electrică. Sîntem pregătiți inclusiv de acest scenariu”, a declarat Dorin Recean în cadrul emisiunii "Secretele Puterii" de la jurnal tv, notează Noi.md.

Și ministrului Energiei, Victor Parlicov a afirmat anterior că țara noastră este pregătită cu mult mai bine pentru orice scenariu legat de iarna care ne așteaptă.


"Acum, Moldova vede o oportunitate economică. Dacă vom avea volume mai mari de gaze procurate și în iarnă prețurile vor fi bune, eu nu exclud că vom vinde o parte din volumele Energocom-ului pe piața internațională", a menționat ministrul Energiei.

2
0
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?