X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cînd va fi organizat un nou concurs pentru selectarea procurorului general

6 mar. 20:17   Politică
2181 1

Un nou concurs pentru selectarea procurorului general ar putea să se desfășoare în cîteva săptămîni.

Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care susține că autoritățile responsabile sînt acum în proces de revizuire a regulamentului de selectare a procurorului general, astfel încît să fie prevăzute diverse situații imprevizibile. Se întîmplă după ce, acum o săptămînă, membrii CSP au decis anularea concursului în care procurorul Octavian Iachimovschi a fost declarat cîștigător transmite Noi.md cu referire la voceabasarabiei.md.

„Vrem ca acest regulament să cuprindă mai multe situații care pot să apară la modul de punctare a candidaților. Astfel, să putem evita situațiile de discrepanță majoră în cadrul evaluării așa cum s-a întîmplat acum. Nu în ultimul rînd vrem să ținem cont de o recomandare asupra căreia am reflectat și anterior, dar nu am putut să operăm atunci modificări în regulament pentru că concursul era deja demarat. Era vorba de aplicarea metodei medianei – calcularea punctajului final al rezultatului din limitele și maximele așa încît învingător să fie considerat cel care acumulează punctajul echilibrat”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Ministrul Justiției a comentat și declarațiile procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a anunțat că va fi deschis un dosar pentru a investiga cum a fost demarat concursul pentru selectarea procurorului general.

”Noi nu negăm faptul interesului public de a cunoaște toate detaliile care s-au întîmplat în jurul concursului și ulterioarei revocări a punctajului. CSP a dat deja o apreciere printr-un comunicat publicat pe pagina oficială. Nu negăm dreptul la libera exprimare a fiecărei persoane, inclusiv a reprezentanților instituțiilor publice, dar recomandarea noastră a fost de a evita anumite interpretări, ușor excesive”, a mai adăugat ministrul.


La ședința din 28 februarie, membrii Consiliului Superior al Procurorilor au decis anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general. Atunci, președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat că s-a constat o discrepanță majoră în punctaj, care nu a avut acoperire argumentată. Erorile au ieșit la iveală cînd mai mulți candidați la funcția de procuror general au cerut să fie publicate fișele cu punctajul acordat de fiecare membru al CSP fiecărui candidat.

0
0
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?