X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce nereguli a depistat Curtea de Conturi la Ministerul Agriculturii

28 iun. 2023,, 13:15   Politică
2658 0

Curtea de Conturi (CC) a Republicii Moldova a examinat Raportul auditului rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) pentru exercițiul încheiat la 31 decembrie 2022.

În raportul CC se menționează că anul trecut MAIA și instituțiile din subordine au gestionat resurse financiare în valoare de 2 miliarde 346 milioane lei, cheltuieli și active nefinanciare în valoare de 2 miliarde 454 milioane, nivelul de realizare al veniturilor fiind de 96%, al cheltuielilor și activelor nefinanciare – 87%, transmite Noi.md.

Printre neregulile semnificative menționate în audit depistate la MAIA au fost:

  • nu a asigurat aplicarea prevederilor normative privind identificarea, evaluarea, reevaluarea și înregistrarea în evidența contabilă a bunurilor domeniului public transmise în gestiune economică la 5 instituții publice la autogestiune al căror fondator este. Astfel, soldul contului „Investițiile în părți legate și nelegate” a fost subevaluat.
  • a recunoscut în evidența contabilă valoarea a 50 de loturi de teren, care conform înscrisurilor din Registrul bunurilor imobile, aparțin persoanelor terțe, valoarea soldului grupei de conturi „Terenuri” fiind supraevaluată;
  • nu a acumulat și nu a capitalizat în contul „Investiții capitale în active în curs de execuție” cheltuielile suportate pentru efectuarea cercetărilor științifice de către instituțiile de cercetare din subordine.

Auditorii au mai constatat în cadrul Ministerului existența unui număr semnificativ de zile de concediu anual nefolosite - 9280 de zile, ceea ce ar impune obligații legale față de personalul încadrat, care contribuie la apariția unor angajamente financiare în exercițiile financiare viitoare.

Totodată, deși în cadrul misiunii de audit realizate în anul precedent au fost înaintate 26 de recomandări menite să contribuie la remedierea neregulilor constatate, acestea au fost implementate în proporție de doar 48%.


În acest sens, recomandările implementate parțial și cele neimplementate au fost reiterare în Raportul de audit.

5
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?