X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Annalena Baerbock: Locul Republicii Moldova este în marea familie europeană

9 apr. 20:40   Politică
995 0

Ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu șefa diplomației germane, Annalena Baerbock.

În cadrul discuției, oficialii au trecut în revistă stadiul actual al relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Germania, dar și modalitățile de impulsionare a acestora. La fel, oficialii au făcut un schimb de opinii referitor la prioritățile Guvernelor noastre, comunică moldpres cu referire la Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Ministrul Popșoi a evidențiat progresul Republicii Moldova pe calea integrării europene și a mulțumit pentru sprijinul constant al Germaniei în acest proces. „Ne dorim ca Republica Moldova să-și legalizeze statutul de țară cu adevărat europeană. Pentru asta depunem eforturi susținute în procesul de reformă, atît în domeniul justiției, combaterii corupției, cît și în promovarea drepturilor omului și implicarea femeilor în politică. Ne dorim să devenim un stat membru al Uniunii Europene, fiindcă acest lucru garantează pacea, liniștea și prosperitatea țării noastre. Fiecare cetățean cunoaște importanța acestei aspirații, indiferent că vorbește limba română sau limba rusă, fie că locuiește la Chișinău, Comrat, Bălți sau la Tiraspol”, a menționat ministrul Mihai Popșoi.

De asemenea, oficialii au discutat despre provocările de securitate din regiune, în special războiul în Ucraina. Ministrul Popșoi a reafirmat susținerea țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, conform principiilor dreptului internațional.

„Țara noastră va rămîne ferm pe aceste poziții și vom oferi în continuare tot sprijinul vecinilor și prietenilor noștri ucraineni”. În cadrul întrevederii, miniștrii au discutat și despre pregătirea Conferinței ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova, care va avea loc în toamna acestui an la Chișinău.


„Ne bucurăm să avem Germania în calitate de co-președinte al Platformei, alături de România și Franța. Această conferință va facilita noi inițiative de colaborare, va consolida relațiile bilaterale și va aduce sprijin în dezvoltarea economică și integrarea europeană a Republicii Moldova”, a declarat ministrul Popșoi.

Șeful diplomației de la Chișinău a subliniat importanța investițiilor germane în Republica Moldova, care sporesc semnificativ calitatea vieții cetățenilor noștri.

La rîndul său, ministra Baerbock a menționat că locul Republicii Moldova este în marea familie europeană.

„Locul vostru este în Europa. Germania este alături de voi. Vom continua acest parteneriat și pe viitor prin intermediul Platformei de Parteneriat, care, de la o platformă ad-hoc, se va transforma într-un parteneriat pe termen lung. Aceasta va fi esențială pentru a vă sprijini necondiționat parcursul vostru european și în procesul de reforme în Uniunea Europeană. Aderarea Republicii Moldova nu este doar o necesitate geopolitică sau o consecință a războiului în Ucraina. În ciuda unui mediu dificil, ați inițiat reforme extrem de importante în țară. În mod impresionant, de doi ani, oamenii din Republica Moldova, fac față zilnic acestui pericol al războiului din regiune”, a afirmat ministra germană.

Cei doi oficiali au salutat de asemenea deschiderea noilor rute aeriene de către Eurowings, de la Chișinău către Köln și Stuttgart în luna mai, precum și reluarea rutei Chișinău-Frankfurt de către Lufthansa. Aceste realizări marchează pași semnificativi în consolidarea conexiunilor culturale și economice dintre Germania și Republica Moldova.

„Am mulțumit doamnei ministru Baerbock pentru ospitalitate și la rîndul meu, i-am lansat o invitație de a vizita Republica Moldova. Această invitație vine să reafirme dorința noastră de a întări și aprofunda relațiile constructive dintre țările noastre”, a conchis oficialul moldovean.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?