X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Andronachi a dat în judecată Comisia pentru Situații Excepționale

8 feb. 10:29   Politică
2298 0

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, judecat cu ușile închise pentru escrocherie în dosarul Frauda Bancară, împreună cu Mihail Blonschi, a acționat în judecată Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), care l-a introdus în lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor pentru acțiuni ce au urmărit destabilizarea situației interne din Republica Moldova sau pentru implicarea în acțiuni ce atentează la statalitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Inițial, Vladimir Andronachi a depus cererea la Judecătoria Chișinău, dar instanța a decis că acțiunea ține de competența Curții de Apel. Astfel, în data de 7 febriarie, fostul democrat s-a adresat instanței de apel, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

Lista persoanelor supuse sancțiunilor internaționale a fost extinsă în data de 28 iunie 2023, iar tranzacțiile financiare, efectuate de acestea pe teritoriul Republicii Moldova, sînt supuse unui control mai riguros.

Conform Dispoziției, 7 persoane incluse anterior în listele de sancțiuni internaționale ale Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canadei și Norvegiei pe motive precum destabilizarea situației interne din Republica Moldova sau implicarea în acțiuni ce atentează la statalitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, au fost introduse și în lista de sancțiuni aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Este vorba despre Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Constantin Botnari, Aleksandr Kalinin și Grigore Caramalac.


Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie 2023, în Ucraina, şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md au menționat că Andronachi se ascundea în Ungaria şi a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indezirabil pe teritoriul ţării vecine.

Învinuit de escrocherie și spălare de bani în dosarul Frauda bancar, acesta spune că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

4
2
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?