X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Anatoli Dirun: "Problema transnistreană ar putea fi rezolvată în următorii doi ani"

22 ian. 12:15   Politică
3278 0

Problema transnistreană ar putea fi rezolvată în următorii doi ani.

O astfel de opinie a exprimat Anatoli Dirun, politolog și fost deputat al Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Potrivit lui, acest punct de vedere, exprimat anterior de fostul viceprim-ministru pentru reintegrare al Moldovei, Vladislav Kulminski, are o logică proprie, care constă în faptul că în următorii ani, Rusia și Ucraina vor trebui să ajungă la definirea și semnarea unei formule a păcii pentru încetarea acțiunilor militare și reglementarea situației din Ucraina. Iar în funcție de unde va fi trasată linia de demarcație, va depinde proporțional soarta Transnistriei.

"Dacă linia de demarcație va fi trasată din punctul de vedere al Occidentului colectiv într-o configurație dezavantajoasă Tiraspolului, atunci Tiraspolul va fi cu siguranță inclus ca punct numărul unu sau numărul doi, sau ca anexă la tratatul de pace care va fi elaborat. Cu alte cuvinte, Tiraspolul va fi o anexă la tot ceea ce va fi elaborat cu privire la Ucraina", a declarat Anatoli Dirun.

El a menționat că, dacă, de exemplu, Federația Rusă va trebui să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, atunci, în consecință, în anexa unu va fi inclusă decizia conform căreia Federația Rusă este obligată să-și retragă trupele de pe teritoriul regiunii transnistrene.

"Rusia va trebui să lase tot armamentul acolo. De exemplu, în anexa numărul doi privind Transnistria se va spune că depozitul de arme rusești de la Colbasna va trebui transmis armatei naționale moldovenești, sau o altă opțiune și așa mai departe. Acum soarta Transnistriei în contextul regional, desigur, va depinde de scenariul în care se va încheia războiul pe teritoriul Ucrainei. Prin urmare, teoretic, problema transnistreană ar putea fi rezolvată în următorii doi ani. Numai că niciunul dintre noi nu știe cu adevărat unde va fi trasată această linie de demarcație între Rusia și Ucraina", a subliniat politologul.

10
4
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?