Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Alexandr Stoianoglo a contestat decretul de demisie semnat de Maia Sandu

2 noi. 2023,, 09:09   Politică
3491 0

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a contestat în instanță decretul de demisie în privința sa. O cerere în acest sens a fost depusă la Judecătoria Chișinău. Dosarul a fost creat, dar deocamdată nu a fost stabilită data primei ședințe.

Republica Moldova ar fi pierdut mai mult dacă Alexandr Stoianoglo rămînea în funcție. Astfel a comentat președinta Maia Sandu decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care a constatat că fostului procuror general i-a fost violat dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), prin care a fost suspendat din funcție. Mai mult, șefa statului a declarat, pentru Vocea Basarabiei, că decizia nu vizează decretul de demisie pe care l-a semnat, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.

„Această decizie a CEDO nu a vizat decretul, dar o lege concretă, care ulterior a fost modificată. Deci, nu are treabă cu deciziile pe care le-am luat eu. Nu cred că e cazul să mă apuc și să comentez o decizie CtEDO, dar cred că R. Moldova ar fi pierdut mai mult dacă în funcția de procuror general ar fi fost păstrat un om care sfătuia cu Platon despre cum să lupte împotriva corupției”, a comentat Maia Sandu.

La rîndul său, Stoianoglo a declarat că va ataca în instanța de judecată decretul prezidențial, prin care a fost demis.

Statul urmează să-i achite procurorului general demis, Alexandr Stoianoglo, 3600 de euro cu titlu de prejudicii morale. Cu unanimitate de voturi, membrii CEDO au constatat violarea Articolului 6 § 1 din Convenție, și anume dreptul de acces la o instanță.


Cauza Stoianoglo contra Moldovei vizează pretinsa imposibilitate a Procurorului General de a contesta suspendarea sa, care a fost determinată de procedurile penale inițiate împotriva acestuia. În acest sens, Curtea a constatat că reclamantului nu i-a fost acordată nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea acestuia, ceea ce l-a privat de posibilitatea de a-și realiza obligațiile, dar și de a fi remunerat pentru aceasta, pe o periodă de mai mult de 2 ani.

Curtea a mai notat, potrivit lhr.md, că suspendarea acestuia putea fi în principiu justificată de către statutul reclamantului de Procuror General, care avea competențe extinse pentru a supraveghea investigațiile penale, și că aplicarea unei astfel de măsuri față de Procurorul General nu putea, în sine, să determine o problemă din perspectiva Convenției.

Totuși, Curtea a atenționat asupra faptului că garanțiile procedurale se impuneau a fi implementate pentru a asigura că mecanismul de suspendare nu este folosit în mod arbitrar. În această privință, Curtea, de asemenea, a notat creșterea importanței atribuite echității procedurii în cazurile privind demiterea procurorilor, inclusiv intervenția unei autorități independente în deciziile ce afectează numierea și demiterea procurorilor.

În data de 5 octombrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a examinat și apoi a aprobat o sesizare depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate și șeful Comisiei de Securitate din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, împotriva procurorului general. Acesta a fost reținut chiar în clădirea Procuraturii Generale.

Alexandr Stoianoglo este acuzat de corupţie pasivă şi abuz în serviciu pentru că l-ar fi ajutat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon să scape de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare. Procurorii susţin în rechizitoriu că prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzaţii, bugetului public național i s-a adus un prejudiciu de 869 224 839,76 lei.

Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe Alexandru Stoianoglo cu peste 63 de milioane de lei ca să-l scape din închisoare şi de dosarul în care a fost condamnat irevocabil la 18 ani de detenţie. Cifra a fost făcută publică într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie prin care a anunţat că a fost trimis în judecată încă un dosar, al treilea la număr, în care Stoianoglo este acuzat de abuz în serviciu, corupere pasivă și fals în declarații.

Lui Stoianoglo i se mai incriminează că nu a raportat în declaraţia de avere şi interese personale că soția sa, începînd cu data de 05.01.2021, este beneficiara unei societăți comerciale din Ucraina, care a fost afiliată lui Platon. Afaceristul ar fi renunţat la cota sa în favoarea soţiei lui Stoianoglo, în schimbul promisiunii că va fi eliberat din închisoare.

Totodată, Procuratura Anticorupţie continuă investigaţiile în alt dosar, în care Stoianoglo este învinuit de îmbogăţire ilicită. În gestiunea procurorilor se mai află şi dosarul în care lui Stoianoglo i se incriminează abuzul în serviciu comis în perioada cînd se afla în funcţia de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului.

Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat în toate cazurile.

28
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?