X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Agenția de Restaurare a Monumentelor, despre lucrările de la Cetatea Soroca

17 ian. 08:30   Nordul Moldovei
2399 0

Continuarea lucrărilor de restaurare a Cetății Soroca este pusă sub semnul întrebării. Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a găsit mai multe nereguli la cea de-a doua etapă a lucrărilor.

Încă din luna iulie 2023, restaurarea Cetății Soroca a stîrnit mai multe întrebări privind lucrările și materilale folosite, care ar știrbi din autenticitatea monumentului istoric.

„Este o țeavă pentru evacuarea apelor pluviale care este străină și ar putea să fie înlăturată. Altă problemă este ascensorul care poate asigura sau nu accesul persoanelor cu dizabilități. Ne gîndim acum, dacă zgomotul prin vibrații nu ar distruge pereții cetății”, menționează Serghei Chiriac, directorul Agenţiei de Inspectare a Monumentelor.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a cerut responsabililor să intervină pentru înlăturarea neregulilor. De celaltă parte, responsabilii de proiect susțin că au lucrat conform planului aprobat de comisiile de specialitate, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

"Prioritatea, pe care ne-am propus-o în acest proiect, este accesul în interior a persoanelor cu dizabilități. Nu sînt încălcări, toate lucrările au fost conforme, pur și simplu niște lucruri minuscule care nu au declinat de la poiectul initial aprobat de Ministerul Culturii", a precizat Igor Țarălungă, manager proiect.


Ion Ștefăniță, fost șef al Agenției de Inspectare a Monumentelor, atras în proiect ca expert independent, susține și el că lucrările de restaurare au fost efectuate conform proiectului.

"Documentația de proiect a fost coordonată cu Consiliul Național al Monumentelor Istorice în baza caietului de sarcini elaborat de Direcția Patrimoniul al Ministerului Culturii. Și arhitectul proiectant le-a integrat în proiectul de execuție. Și la etapa întîi, și la etapa a doua s-a lucrat cu materiale acceptate în normele de restaurare", a spus expertul.

Restaurarea Cetăţii Soroca a început în 2013, în cadrul proiectului transfrontalier "Bijuterii Medievale". Mai multe informații despre istoria și cultura Republicii Moldova puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md.

0
2
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?