X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cîți bani vor aloca SUA Moldovei pentru sprijinul reformelor

10 dec. 2016,, 12:30   Economie
2741 5

Сколько денег США выделят Молдове в 2017 г. на поддержку реформ?
Foto: sfm.md

Statele Unite ale Americii prevăd să aloce Moldovei în anul viitor circa 59,1 milioane de dolari pentru sprijinul reformelor democratice și economice, relatează NOI.md.


Acest lucru reiese din nota explicativă la proiectul bugetului Departamentului de Stat al SUA pe anul financiar 2017.

Se preconizează, totodată, că peste 24,96 milioane de dolari din această sumă vor fi acordate Moldovei pentru susținerea reformelor economice și încurajarea creșterii economice, peste 1,7 milioane de dolari – pentru asigurarea unei gestiuni echitabile și democratice, iar 16,95 milioane de dolari – pentru asigurarea păcii și securității.

Astfel, asistența economică a SUA pentru Moldova are menirea să contribuie la atragerea investițiilor pe calea perfecționării cadrului legislativ și normativ pentru business, îmbunătățirea administrării fiscale, eficientizarea comerțului, încurajarea mecanismelor alternative de soluționare a litigiilor.

Este vorba de asemenea despre susținerea măsurilor de înlăturare a principalelor blocaje din calea businessului, încurajarea folosirii instrumentelor de gestiune electronică pentru sporirea transparenței și reducerea riscurilor legate de corupția etc.

În plus, asistența tehnică a SUA va fi acordată pentru sprijinul programului de dezvoltare a sectorului energetic al Moldovei, inclusiv, pentru respectarea pachetului energetic III al UE.

De menționat că în 2017 cea mai mare asistență a SUA pentru țările din spațiul post-sovietic este prevăzută pentru Ucraina – 294,9 milioane de dolari și Georgia – 90,3 milioane de dolari.

Moldova cu un indicator de 59,1 milioane de dolari se situează pe locul III. După ea urmează: Kirghizia – 51,8 milioane de dolari, Tadjikistan – 41,6 milioane de dolari, Armenia – 26,4 milioane de dolari, Azerbaidjan – 12,9 milioane de dolari, Uzbekistan – 11,6 milioane de dolari, Belarus – 9 milioane de dolari, Kazahstan – 8,8 milioane de dolari, Turkmenistan – 4,8 milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?